Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Grădiştea de Munte (Grădiştea Muncelului) | Comuna: Orăştioara de Sus | Judeţ: Hunedoara | Punct: Dealul Grădiştii | Anul: 1997

Anul   1997
Epoca
Latene
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Grădiştea de Munte (Grădiştea Muncelului)
Comuna   Orăştioara de Sus
Punct
Dealul Grădiştii
Sector   
Toponim   Sarmizegetusa Regia
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Florea Gelu Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Gheorghiu Gabriela Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Glodariu Ioan responsabil Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Iaroslavschi Eugen Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Pescaru Adriana Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Sima Darius Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Suciu Liliana Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Cod RAN    90397.01
Raport Cercetările la Sarmizegetusa Regia din anul 1997 au avut ca obiectiv finalizarea săpăturilor din anii precedenţi pe terasele VII B, VIII A şi de Sub Baie. Pe prima terasă, unde s-au descoperit hambare dacice, ultimele două secţiuni şi o casetă au demonstrat că intervenţia romană (după cucerirea capitalei dacice) a fost de anvergură, încât reconstituirea planurilor hambarelor din lemn cu baze din blocuri de calcar este imposibilă. În nivelul roman s-au descoperit resturile unui paviment roman, mici gropi cu grâu şi mei carbonizate, ceramică şi un sesterţ. Datarea nivelului roman este în intervalul 106 - 117. Pe terasa VIII A cea de-a patra secţiune (de 18/2,50 m) a urmărit delimitarea ei spre vest şi recuperarea eventualelor materiale împrăştiate la dărâmarea atelierului de făurărie de acolo. S-a confirmat că întreaga construcţie era din lemn, de fapt o baracă cu baza din blocuri de calcar. Materialul recuperat constă din ceramică dacică, o dăltiţă şi o săpăligă cu două coarne. Pe terasa Sub Baie s-a terminat de cercetat construcţia circulară cu două încăperi, incendiată şi nivelată de romani. Dintre fragmentele ceramice s-au remarcat, prin frecvenţă, cele provenite de la vase inspirate din cele celtice de tip situla.
La Costeşti-Valea Rea s-au întreprins săpături de salvare, în urma unor intervenţii recente, în vederea amplasării unor construcţii moderne. Nivelarea, făcută de localnici cu buldozerul, a afectat o locuinţă dacică şi un hambar, situate pe două terase antropogene aflate la 4 km în amonte de confluenţa Văii Rele cu Apa Grădiştii. Săpăturile au reuşit să precizeze planul locuinţei (două încăperi cu o dependinţă) cu o podină ornamentată cu două tipare de lemn şi cu tencuială colorată. Din materialul arheologic, foarte abundent, menţionăm ceramica târzie (sfârşitul sec. I - începutul sec. II), materialul de construcţie din fier, placa din faţă a unei broaşte de uşă şi cheia ei. Planul hambarului nu a putut fi reconstituit. Ambele construcţii au fost mistuite de un incendiu de proporţii.
Pe mamelonul Cetăţuie investigaţiile făcute cu sonda de metale în anul 1996, au determinat, între altele, necesitatea unei săpături de anvergură pe terasa de deasupra turnului locuinţă-izolat. Două secţiuni în cruce în sectorul de sud al terasei, au dus la descoperirea unui mormânt tumular de războinic, cercetat deocamdată parţial. Din inventarul lui menţionăm o ceaşcă, o cană şi o fructieră, o pafta fragmentară din fier placat cu argint aurit, un pumnal, o sica, un vârf de lance, o bucşă şi scoabe de fier de la un car, fragmente de oase şi 13 monede histriene de bronz, toate trecute prin foc. Cercetarea va continua în anul 1998.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu