Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Sfârleanca | Comuna: Dumbrăveşti | Judeţ: Prahova | Punct: Băile romane de la Mălăieşti | Anul: 2015

Anul   2015
Epoca
Epoca romană târzie (sec. II-IV)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Civil
Tipuri de sit
Terme
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Prahova
Localitate   Sfârleanca
Comuna   Dumbrăveşti
Punct
Băile romane de la Mălăieşti
Sector   
Toponim   Mălăieşti
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Cîmpeanu Andrei Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Raţiu Alexandru-Mircea Muzeul Naţional de Istorie a României
Ţentea Ovidiu responsabil Muzeul Naţional de Istorie a României
Cod RAN    131522.01
Raport Cercetarea arheologică a castrului şi băilor de la Mălăieşti (sat Sfârleanca, com. Dumbrăveşti) a fost iniţiată în cadrul “Reabilitarea zonei cultural-istorice Dumbrăveşti (jud. Prahova)” care a început în anul 2011. Campania din anul 2015 s-a derulat între 14 august – 11 octombrie, resursele financiare alocate cercetării din acest an fiind următoarele: Muzeul Naţional de Istorie a României - 14.000 lei şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova – 11.000 lei.
Obiectivul campaniei 2015 din băile romane de la Mălăieşti a fost cercetarea zonei adiacente băilor în vederea stabilirii zonelor conexe ale edificiului. Astfel am dorit să studiem detaliat modalitatea în care acestea erau aprovizionate cu apă, respectiv modalitatea în care se realiza drenajul apei reziduale.
Într-o primă etapă (4 august – 4 septembrie), am cercetat arealul situat în zona nordică a băilor, anume instalaţia de încălzire şi intrarea în edificiu. Principalele rezultate ale acestei investigaţii au fost completarea planimetriei intrării în spaţiul destinat alimentării cuptorului care asigura încălzirea întregului edificiu într-o primă fază.
În urma deschiderii finanţării din partea MJIAP, partea a doua a cercetărilor a fost realizată între 16 septembrie - 11 octombrie. În această perioadă a fost realizată cercetarea completă a zonei estice a edificiului, anume sistemul de drenaj din bazinul B1 şi posibilele amenajări conexe.
În campania anterioară am descoperit o anumită concentrare de descoperiri monetare în proximitatea colţului sud-estic al edificiului, într-un context arheologic care indica aparent nivelul steril, reprezentat de balast geologic. În acest condiţii am presupus că a fost vorba de infiltraţii consistente care ar fi putut proveni dintr- un drenaj. Pentru a definitiva cercetarea zonelor adiacente băilor, anume a canalului de drenaj, am deschis suprafaţa S 15.
S 15 = Lungime 7 m, lăţime 2,5 m şi o adâncime medie 3 m = 52,5 mc.
Cercetarea arheologică a decurs anevoios în prima parte a perioadei amintite întrucât a trebuit îndepărtată o cantitate substanţială de pământ compact provenit din scurgerile de pe panta platoului din proximitatea estică.
A fost identificat sistemul de drenaj al apei reziduale din întreg edificiul. Apa din bazinele din camerele C şi B1 era preluată de canalul c2. Scurgerea acestuia în exterior se latura estică a camerei B. Acesta a fost realizat din piatră de carieră, alternând cu mici fragmente de ţiglă, fiind legate cu mortar. Finisajul său pe interior era realizat din mortar hidrofug (cocciopesto grossolano).
Materialul identificat în diferitele contexte din S 15 costă în trei monede, fragmente de ceramică (fină sau lucrată cu mâna), sticlă (fragmente din recipiente sau geam), fragmente de oase de animale. Acestea sunt în curs de prelucrare.
Au fost efectuate prospecţiuni geo-fizice în zona sudică a băilor pentru a verifica existenţa unor clădiri aflate în vecinătatea edificiului. Rezultatele nu au fost foarte concludente.
Prospecţiunile geo-fizice desfăşurate pe suprafaţa castrului au avut menirea de a completa măsurătorile din anii anteriori, astfel fiind obţinută o imagine completă a organizării interne a castrului.
În data de 29 august 2014 a fost organizată a treia ediţie Ziua Porţilor Deschise a sitului arheologic „Castrul şi băile romane Mălăieşti”. Cu acest prilej au fost prezentate şi principalele descoperiri arheologice din băile romane.
Detalii: https://www.facebook.com/castrulmalaiesti.prahova
Cercetările din anii viitori 2016-2019 se vor fi concentrate în interiorul castrului.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu