.
Sarmizegetuza | Judeţ: Hunedoara | Anul: 2015
Anul:
2015
Epoca:
Epoca romană târzie (sec. II-IV)
Perioade:
Epoca romană târzie
Categorie:
Apărare (construcţii defensive);
Civil;
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire;
Aşezare fortificată;
Cetate;
Fortificaţii;
Amenajare/construcţie
Județ:
Hunedoara
Localitate:
Sarmizegetuza
Comuna:
Sarmizegetuza
Sector:
Poarta de Nord
Toponim:
colonia Dacica Sarmizegetusa (Ulpia Traiana)
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Băeştean Gică Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Bota Emilian-Simion Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Brown Alec ArchaeoTek, Canada
Bulzan Sorin Muzeul "Ţării Crişurilor", Oradea
Ciongradi Carmen responsabil Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Diaconescu Alexandru Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Dima Cristian Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Kenney Kaleigh ArchaeoTek, Canada
Petrovszky Richard Historisches Museum der Pfalz din Speyer/Karl Ruprecht Universität din Heidelberg
Cod RAN:
Raport:

Perioada de desfăşurare a campaniei: iulie-septembrie 2015.

Analiza arhitecturală a Porţii de Nord şi a clădirilor din Sediul Guvernatorului Financiar a fost efectuată împreună cu dr. Emanuel Demetrescu de la „Instituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali” din Roma.

Cercetările arheologice la obiectivul „Poarta de Nord” au fost demarate începând cu campania 2013 cu scopul de a of...eri o coerenţă în vizitarea oraşului roman Colonia Dacica Sarmizegetusa, propunându-se ca accesul în sit să se facă exact pe poarta şi pe drumul din antichitate, azi făcându-se pe un drum modern care derutează vizitatorii sitului(87). S-a urmărit stabilirea stratigrafiei în zona intrării în oraşul roman precum şi planul şi fazele de construcţie a porţii principale a Coloniei Dacica.
În campania din 2015 s-a continuat extinderea cercetăriilor din 2013 şi 2014 cu scopul de a dezveli partea estică a canalului de gresie şi de a continua cercetarea şanţului de apărare din dreptul acestui canal. Secţiunea S1 a fost extinsă între metri 0-10 înspre est cu 2 m, iar înspre vest a fost dezvelit zidul de apărare a oraşului pe o lungime de 4,5 x 1,5 m până la limita proprietăţii vecine.
Prin urmare a fost cercetată latura de est a canalului de gresie care traversa primul şanţ de apărare a oraşului, precum şi şanţul de apărare. În cadrul acestuia s-a putut observa faptul că şanţul de apărare în dreptul canalului de gresie nu a fost săpat la fel de adânc ca şi în rest, fiind întrerupt parţial în dreptul canalului. Acest lucru permitea ca apa care era evacuată pe canalul cardinal al oraşului să nu se verse în şanţul de apărare şi să fie evacuată prin canalul de gresie.
De asemenea la dezvelirea zidului de apărare, atât pe partea de vest cât şi pe partea de est au fost identificate, la nord, adosate de acesta, două substrucţii dreptunghiulare din piatră măruntă de râu aflate de o parte şi de alta a canalului traianic. Prima substrucţie este poziţionată spre vest la o distanţă de 1,22 m faţă de interiorul zidului de vest al canalului. Are dimensiunile de 0,50 m est-vest şi 0,20 m nord-sud fiind păstrată pe o adâncime de 0,40-0,50 m. Cea de a doua substrucţie este situată la o distanţă de 0,50 m faţă de interiorul zidului de est al canalului şi are dimensiunile de 0,70 m est-vest şi 0,40 m nord sud, adâncimea acesteia fiind de 0,40 m.

English Abstract:

In the 2015 campaign two main objectives were investigated. First, the North Gate of Colonia Dacica Sarmizegetusa, and secondly, since the investigation at the so-called Great Temple was finished in 2014, the diggings at the headquarter of the provincial financial governor were reopened, with the same purpose of reassessing the old research which were abandoned immediately after 1989 for various reasons.
North Gate. The 2015 campaign focused on identifying other structural elements of the gate, on better understanding of the stratigraphic sequence and on further investigating the defensive trenches of the Roma town. The main results consisted in unveiling of blocks belonging to the west side of the later sandstone channel. It was also noticed that the bottom of the defence ditch, cut by the channel, does not reach the same level, as seen in 2014. In the extension of the S1 trench were also identified two foundations built in river stones on each side of the old channel, belonging to the Trajanic phase.

Note Bibliografice:

87 C. Ciongradi, A. Diaconescu, E. Bota, V. Voişian, G.Băeştean, Sarmize- getusa, jud. Hunedoara, [Ulpia Traiana Sarmizegetusa], în CCA 2013, p. 122-124; C. Ciongradi, A. Diaconescu, E. Bota, I. Oltean, R. Petrovsky, S. Bulzan, Sarmizegetusa, jud. Hunedoara, [Ulpia Traiana Sarmizegetusa], în CCA 2014, p. 147-149.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
INP
Limba:
RO