Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Maliuc | Judeţ: Tulcea | Punct: Taraschina | Anul: 2015

Anul   2015
Epoca
Preistorie;
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz
Perioade
Preistorie;
Eneolitic
Categorie
Tipuri de sit
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Tulcea
Localitate   Maliuc
Comuna   Maliuc
Punct
Taraschina
Sector   material litic
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Furestier Robin Cité de la Préhistoire d’Orgnac l’Aven
Mihail Florian Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Cod RAN    160298.01
Raport Studiul materialului litic cioplit de la Taraschina

În cadrul acestei campanii, cercetarea arheologică a condus la descoperirea a 76 piese de silex, cărora li s-au adăugat alte 89 identificate pe parcursul trierii sedimentului rezultat ca urmare a sitării sub jet de apă a unor eşantioane de sol arheologic.
Din punctul de vedere al materiei prime, nu s-au produs modificări majore la grupele stabilite prin studierea materialului litic cioplit apărut în campaniile anterioare. Cea mai mare parte a pieselor se încadrează în grupele A (silex maroniu, în diverse nuanţe, ca granulaţie variind între fin şi foarte fin, opac şi aspect de la mat la strălucitor), B (silex negru, cu granulaţie fin spre mediu, translucid şi aspect de la mat la strălucitor), C (silex gri, cu granulaţie fină, translucid şi aspect mat) şi D (calcar gri cu granulaţie fină).
Producţia suporturilor este dominată de lame, debitate în mare măsură dintr-o materie primă cu arie sursă plasată în platforma prebalcanică (zona de nord-est a teritoriului Bulgariei), încadrată de către noi în grupa A. Într-un procent foarte redus a fost utilizat, pentru obţinerea acestui tip de suport, silexul din grupele B şi C. În cadrul seriei noastre sunt predominante fragmentele mediane, mai rar fiind atestate cele proximale. Pentru debitajul aşchiilor a fost prelucrat în special silexul negru şi cel gri. Foarte puţine suporturi de tip aşchie au fost descoperite întregi, aspect datorat probabil gradului avansat de valorificare.
Tipurile de unelte determinate sunt, în ordinea frecvenţei: gratoar, piesă cu retuş marginal, racloar, piesă cu retuş de utilizare, piece esquillée, vârf, străpungător, unealtă compusă, coche. Vom oferi câteva scurte informaţii cu privire la cele importante tipuri.
Gratoarul a fost amenajat atât pe suport de tip lamă, cât şi pe aşchie, toate cele trei grupe importante de materie primă fiind relativ bine reprezentate. A fost înregistrată o interesantă variabilitate a dimensiunilor, inventarul pieselor de tip gratoar cuprinzând unele exemplare ce măsoară cca. 10 mm şi altele ce depăşesc 30 mm. Piesele cu retuşe marginale şi/sau de utilizare sunt prelucrate într-o largă majoritate pe suport de tip lamă. Racloarele, realizate mai ales din silex negru şi gri, sunt cel mai adesea simple, însă au fost identificate şi câteva exemplare duble.
Din punctul de vedere al repartiţiei spaţiale, nu au fost înregistrate situaţii particulare, nici o unitate stratigrafică sau ansamblu nedistingându-se prin bogăţia sau diversitatea materialului litic cioplit.
Rezumat
English Abstract Les deux dernières campagnes (2014-2015) ont constitué la fin de l’investigation de la Zone 2 au profit de la Zone 3 et des résultats positifs de ses sondages géophysiques et archéologiques.
Les derniers niveaux fouillés ont livré un ensemble de 76 pièces (plus 89 esquilles et micro-esquilles issues des tamisages) qui, comme chaque année, ont été intégrées à la base de données élaborée pour le site de Taraschina et pour l’ensemble des sites Gumelnita étudiés depuis le début de la mission.
Les éléments mis au jour lors des deux dernières campagnes ne remettent pas en question les caractéristiques de l’industrie lithique du site, mises en évidence lors des précédentes études.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu