Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Târgu Trotuş | Judeţ: Bacău | Punct: Ţarna Nouă | Anul: 1997

Anul   1997
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Bacău
Localitate   Târgu Trotuş
Comuna   Târgu Trotuş
Punct
Ţarna Nouă
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    25834.01
Raport Au continuat cercetările în aşezarea medievală urbană de la Tg. Trotuş, având ca obiectiv investigarea în continuare a cimitirului din secolele XV - XVII, cercetat între anii 1981-1983 şi 1990-1994.
S-a urmărit cercetarea zonei de nord a necropolei medievale în scopul cunoaşterii mai precise a perimetrului cimitirului din această zonă. În acest scop, s-a trasat secţiunea XXXIX, orientată nord-sud, (41 x 2 m), paralelă cu secţiunea trasată în 1993.
Analiza rezultatelor arheologice ne-a oferit posibilitatea că cimitirul medieval se întindea până în dreptul caroului 2 al acestei secţiuni, înspre nord. În continuare aşa cum au arătat şi cercetările din anii anteriori nu se mai efectuau înmormântări, deoarece suprafaţa de teren respectivă era afectată de construcţiile orăşenilor (case, anexe etc.).
Cu acest prilej, au fost descoperite şi cercetate integral un număr de 24 de morminte. S-a evidenţiat, pe baza materialului arheologic, a stratigrafiei, că din cele 24 de morminte, un număr de 7 sunt din secolul al XV-lea, 12 din secolul al XVI-lea şi numai 5 morminte sunt din secolul al XVII-lea.
Inventarul găsit la aceste morminte este foarte sărac şi se compune din 4 monede. În gropile mormintelor s-au găsit şi fragmente ceramice din secolele XV - XVII.
Monedele găsite sunt din argint, din care remarcăm un triplu groş din argint, emis pentru oraşul Riga, de Sigismund al III-lea la anul 1589. Moneda s-a găsit în caroul 11 şi la adâncimea de 0,42 m şi cu siguranţă provenea de la un mormânt.
La mormântul 191 s-a găsit un dinar de argint din secolul al XVI-lea, emis pentru Ungaria de Ferdinand I sau Maximilian II (e şters emitentul şi se observă anul 156...). La mormântul 195 din caroul 18, la adâncimea de 0,65 m s-a găsit un dinar de argint emis de Rudolf al II-lea, pentru Ungaria, la 1587.
De asemenea, s-a descoperit la mormântul 203 din caroul 15 un denar de argint emis de Ferdinand I la anul 1550, pentru Ungaria.
Adâncimea mormintelor varia între 0,50 m - 1,20 m. De asemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost înhumaţi, poziţia braţelor, pentru elucidarea tuturor aspectelor privind necropola medievală de la Tg. Trotuş.
Până în prezent au fost dezvelite un număr de 214 morminte.
Cercetările arheologice întreprinse la cimitirul medieval, faptul că s-a reuşit descoperirea perimetrului necropolei în părţile de nord, sud, est şi vest, ne-a permis să constatăm că acest cimitir cuprindea o suprafaţă de 4661 mp. Din calculele întreprinse conform normelor ştiinţifice în vigoare, ar reieşi că necropola avea cca. 1300 morminte.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu