Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Meteş | Judeţ: Alba | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Meteş
Comuna   Meteş
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Ciugudean Horia responsabil Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Cod RAN    5586.01 5648.03 5648.02
Raport Au fost continuate cercetările privind perioada de tranziţie şi începutul epocii bronzului. În bazinul Ampoiului, efectuându-se săpături sistematice şi sondaje. În mai multe puncte din raza localităţilor Poiana Ampoiului şi Meteş.
Astfel, au fost efectuate 2 secţiuni de control pe latura estică a aşezării de la Poiana Ampoiului - "Piatra Corbului" pentru identificarea unor posibile elemente de fortificaţie (val şi şanţ) rezultatul fiind însă negativ. Prin extinderea cu o nouă casetă a S. IV a fost recoltat un bogat material ceramic aparţinând culturii Coţofeni (faza III). Împreună cu numeroase unelte şi deşeuri de prelucrare a silexului, dovedind existenţa unor ateliere bazate pe bogatele resurse de silex din zonă.
Prin perieghezele efectuate în punctele de hotar "Toaca" şi "Meteşel" a fost identificată o nouă aşezare Coţofeni, precum şi un cimitir tumular. Acesta din urmă numără 9 tumuli, care sunt înşiraţi pe creasta ce coboară de sub dealul "Toaca", pe linia de demarcaţie dintre hotarele satelor Poiana Ampoiului şi Meteş. A fost săpat parţial un tumul cu diametrul de cca. 15 m şi înălţimea de 1,5 m., identificându-se două incinte circulare de bolovani din calcar. În zona centrală fiind găsite mai multe morminte de înhumaţie, cu majoritatea scheletelor dezmembrate. Doar mormântul central conţinea ca inventar o cană de certă tradiţie Coţofeni.
La cca. 300 m. spre nord de necropola tumulară, pe un platou calcaros numit de localnici "La peşteră", a fost localizată o altă aşezare, în care s-a practicat un sondaj (5 x 1 m.), acesta relevând existenţa unei intense locuiri, nivelele inferioare aparţinând culturii Coţofeni (faza III), iar cel superior unui facies local al Bronzului timpuriu.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu