Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Livezile | Judeţ: Alba | Punct: Baia | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Livezile
Comuna   Livezile
Punct
Baia
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Ciugudean Horia responsabil Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Cod RAN    5176.01
Raport Au fost efectuate săpături de salvare pe vârful dealului "Baia", situat spre vest de comuna Livezile (fostă Cacova), judeţul Alba. Săpăturile au fost determinate de identificarea în malul unei cariere de calcar a unui bordei parţial distrus, din groapa căruia a fost recoltat în anul precedent un interesant material ceramic de factură Coţofeni târzie.
Pentru dezvelirea integrală a bordeiului a fost săpată o suprafaţă de 5 x 3 m., cu ajutorul căreia a fost identificată latura de vest şi colţul nordic al gropii bordeiului, restul fiind din păcate distrus de exploatarea anterioară a calcarului.
Deşi, din punct de vedere stratigrafic au fost sesizate mai multe etape de umplere a bordeiului, materialul ceramic recuperat nu evidenţiează diferenţe notabile în funcţie de adâncime. Ceramica aparţine unei faze necunoscute până în prezent în cadrul culturii Coţofeni din Transilvania, ea caracterizându-se prin prezenţa masivă, alături de forme şi ornamente tipice Coţofeni III, a unor elemente de posibilă tradiţie Cernavodă II. Pe lângă bogatul material ceramic, din cuprinsul gropii bordeiului au fost recuperate şi câteva statuiete zoomorfe fragmentare, unelte din os şi câteva lame de silex.
Cercetarea atentă a zonei a dus la identificarea câtorva terase amenajate artificial pe latura sud-vestică a dealului, un sondaj practicat pe una din terase permiţând surprinderea unui strat de cultură cu materiale asemănătoare celor din cuprinsul bordeiului. Ineditul aspectului cultural sesizat la Livezile, ca şi existenţa unor arii de locuire neafectate de exploatarea calcarului sau de lucrări agricole, deschid posibilitatea unor investigaţii arheologice mai ample în anul 1995.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu