Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Capidava | Comuna: Topalu | Judeţ: Constanţa | Punct: cetatea Capidava | Anul: 2018

Anul   2018
Epoca
Epoca romană târzie (sec. II-IV);
Epoca medievală timpurie (sec. VII-XIII)
Perioade
Epoca romană;
Epoca romană târzie;
Epoca medievală timpurie
Categorie
Apărare (construcţii defensive);
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Cetate;
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Capidava
Comuna   Topalu
Punct
cetatea Capidava
Sector   Sectorul X extramuros
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Dobrinescu Cătălin Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa
Kelemen Beatrice Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Pinter Zeno-Karl Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Stoia Adrian
Urduzia Claudia Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu
Cod RAN    63063.07
Raport Suprafaţa cercetată: Cercetarea din anul 2018 a continuat cercetările anterioare din anii 2010-2017 de la Capidava, sector X, terasa B şi s- a concentrat în special asupra necropolei medievale de aici, în vederea surprinderii şi cercetării limitei sud-estice a acesteia. Cercetarea a fost continuată în secţiunile deschise anul trecut, S VI şi S VII. La vest de S VI a fost deschisă o nouă secţiune, S VIII (10 x 2 m), păstrând un martor de un metru.
Obiectiv / rezultatul cercetărilor arheologice din campania 2018:
Cercetările s-au concentrat în special pe dezvelirea mormintelor de înhumaţie din necropola medievală, dintre care 30 morminte din această parte a necropolei au fost cercetate anterior (5 în campania 2010, 4 în campania 2013, 9 în campania 2014, 6 în campania 2016 şi 6 în campania 2017). În acest scop în anul 2018 a fost deschisă o nouă suprafaţă, S VIII (10x2 m) la vest de secţiunea S VI (şi mai de parte de S Ib, S I, S III şi S V), păstrând un martor de 1 m între ele. S-a lucrat de asemenea în continuare în secţiunile S VI şi S VII. Noua suprafaţă, ca şi continuarea cercetării în cele vechi, a permis descoperirea şi cercetarea a 4 noi morminte de înhumaţie toate orientate V-E, din care 2 aparţin unor copii şi 2 unor adulţi. Ele se prezintă astfel:
M 34 – Mormânt de adult aflat în zona centrală a secţiunii S VI, cu groapă aproximativ dreptunghiulară (1,86 x 0,64 m) cu colţurile rotunjite, săpată în solul galben (dar nu steril), specific zonei. Umplutura de pământ galben amestecat cu negru, cu diferenţe de consitenţă, prezenta numeroase fragmente vechi de lemn şi de cărbune şi fragmente ceramice. Scheletul se afla aşezat în decubit dorsal, cu orientarea est–vest (capul spre vest). Braţele flexate sunt aşezate pe abdomen / piept (perpendicular pe humerus). Cea mai mare parte din femure lipsea, urmare a unei intervenţii anterioare cercetării. De o parte şi de alta a craniului au fost descoperiţi doi cercei cu montură biconică pe verigă. Adâncime la conturare: -1,00 m. Adâncime finală totală: -1,58 m. M 35 – Mormânt de adult aflat în zona centrală a secţiunii S VI, la aproximativ 1,5 m nord de M 34. Groapa era aproximativ dreptunghiulară (1,94 x 0,58 m) cu colţurile rotunjite, săpată în solul galben afânat al zonei. Umplutura de pământ galben amestecat cu negru, afânată, prezenta rare fragmente ceramice mărunte. Scheletul se afla aşezat în decubit dorsal, cu orientarea est – vest (capul spre vest). Un braţ (dreptul) se află aşezat drept, pe lângă bazin, iar stângul este flexat, cu falangele la umăr. Cubitusul (ulna) a fost deranjat anterior şi se afla la descoperire deplasat peste bazin. De o parte şi de alta a craniului au fost descoperiţi doi cercei, unul cu montură biconică pe verigă, celălalt cu montura fragmentară (dar probabil similară). Adâncime la conturare: -0,95 m. Adâncime finală totală: -1,22 m.
M 36 – Mormânt de copil descoperit în partea de nord a secţiunii S VII. Groapa nu se distingea de pământul galben afânat al zonei. Oasele au fost parţial deranjate anterior, parţial la descoperire. Mormântul nu prezenta inventar.
M 37 – Mormânt de copil descoperit în partea de nord a secţiunii S VI. Groapa nu a putut fi distinsă în solul din zonă. Oasele au fost parţial deranjate anterior, parţial la descoperire. Mormântul nu prezenta inventar. Adâncime la conturare: -1,02 m. Adâncime finală totală: -1,10 m. Inventarul mormintelor descoperite pe această terasă în campaniile anterioare (inel cu pentagramă, cercel-verigă, cercei semi lunulari, butoni-pandantivi, brăţară, verigi, toate din bronz şi un pandantiv globular de sticlă) au dus la datarea mormintelor în secolul al X-lea – începutul secolului XI p.Chr. (vezi PINTER Z. K., DOBRINESCU C. I., DRAGOTĂ A., KELEMEN B., Cercetări preliminare în necropola medievală de la Capidava (com. Topalu, jud. Constanţa), în Pontica, XLIV, 2011, p. 387-400). Mormintele descoperite în campania 2018 şi inventarul lor (cu paralele în sud-estul Europei în special din secolul al X-lea p.Chr, vezi RADICEVIĆ D., Archaeological sites from 10th -11th century in Čačak and the surrounding, Journal of the Serbian Archaeological Society, 19, 2003, p. 223-247) indică apartenenţa la acelaşi orizont de înmormântare.
Desene realizate în 2018: Planurile secţiunilor S VI şi S VII în actualul stadiu al cercetării, cu figurarea mormintelor M 34 – M 37.
Fotografii realizate în 2018: Fotografii digitale generale ale tuturor suprafeţelor aflate în lucru şi fotografii generale şi detaliate ale fiecărui mormânt, precum şi fotografii ale materialului special rezultat în urma campaniei.
Materialul arheologic din anul 2018: Marea majoritate a materialului arheologic recuperat constă în oase umane şi de animale. Oasele umane au fost descoperite în mare parte în conexiune anatomică, în morminte. Cele animale au fost descoperite disparat, în stratul de cultură din zonă. Ambele categorii au fost trimise pentru analize la Centrul de Biologie Moleculară din cadrul Institutului de Cercetare în Bio-Nano-Ştiinţe al Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca. Inventarul mormintelor se află în curs de restaurare. Din stratul de cultură au fost recuperate de asemenea mai multe materiale ceramice, care se află în depozitul şantierului. Cronologic, materialul recuperat din complexe poate fi atribuit secolelor X- XI p.Chr. (cel aflat in situ), dar şi perioadei anterioare (întotdeauna în poziţie secundară şi asociat cu primul).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu