Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

| Punct: Toată fosta graniţă romană între Dunăre şi râul Argeş | Anul: 2015

Anul   2015
Epoca
Epoca romană târzie (sec. II-IV)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   
Localitate   
Comuna   
Punct
Toată fosta graniţă romană între Dunăre şi râul Argeş
Sector   Sectorul argeşean al Limes Transalutanus
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bătrânoiu Eliza Raluca Universitatea din București
Florea Mihai Muzeul Naţional de Istorie a României
Ştefan Călin Dan SC Vector Studio SRL, Bucureşti
Ştefan Maria Magdalena Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Teodor Eugen Silviu Muzeul Naţional de Istorie a României
Cod RAN   
Raport LIMES TRANSALUTANUS - evaluare de teren
Perioada de desfăşurare a campaniei: aprilie-noiembrie 2015.
Cercetarea s-a realizat prin finanţare de la UEFISCDI, în cadrul proiectului Limes Transalutanus (pentru titlul complet şi obiectivele proiectului vezi www.limes-transalutanus.ro). S-au solicitat două autorizaţii pentru evaluare de teren, pentru trimestrele I şi IV, traversând cele trei judeţe (Teleorman, Olt, Argeş) pe aliniament. Nu s-au realizat nici un fel de săpături, toată activitatea încadrându-se noţiunii de cercetare de suprafaţă, sau landscape archaeology în limbaj internaţional. Cel din urmă concept, mai bine structurat, presupune o combinaţie de cercetare de birou (hărţi de diverse epoci, ortofotografii, altele), cercetarea aeriană activă (dronă şi avion sportiv), cercetare la sol şi cercetare geofizică; este exact structura tipică pentru activităţile noastre.
Fără a intra aici în detaliu, scopul proiectului este, la nivelul produsului final, reprezentarea topografică cât mai exactă (în termeni de coordonate, fireşte) a tuturor monumentelor legate de graniţa romană, cunoscute sau nu la începutul activităţii noastre, transmiterea acestor coordonate factorilor responsabili pentru protecţia patrimoniului imobil şi mobil, la nivel naţional şi judeţean, cât şi perfectarea unei tehnologii de „studiu a obiectivelor liniare”.
Anul 2015 a fost dedicat unei activităţi „extensive”, deci unei cunoaşteri cât mai complete a întregului traseu (şi nu doar a fortificaţiilor de traseu!), urmând ca în anul curent, 2016, să urmăm o strategie „intensivă”, cu descrieri detaliate a unor zone restrânse („studii de caz”). Eforturile noastre s-au îndreptat mai puţin către fortificaţiile romane - în care deja arheologia română a investit eforturi de o anume consistenţă - ci către obiectivele complementare, precum turnurile de supraveghere, marcajul de graniţă, drumuri şi aşezări civile, domenii în care cunoaşterea era foarte superficială.
Fiindcă spaţiul oferit obişnuit în aceste volume de rapoarte arheologice este modest, vom face aici trimiteri la rapoarte care există sau care sunt în curs de publicare. Pe web site-ul de proiect este accesibil, încă din 15 decembrie 2015, un raport de dimensiunea solicitată de finanţator (20 de pagini, http://www.limes-transalutanus. ro/rapoarte/raport_etapa2.html)). La momentul redactării acestor rânduri este în curs de finalizare un volum de comunicări al simpozionului organizat de noi, la MNIR, pe 20 noiembrie 2015, numit Arheologia peisajului şi frontierele romane. Volumul este de aşteptat să fie finalizat înaintea publicării acestui număr din CCA, urmând a fi de găsit pe acelaşi site, sub meniul Simpozion 2015. Cartea detaliază raportul din decembrie până la nivelul unor comunicări ştiinţifice, pe teme diverse (tehnologii moderne, cercetare aeriană, turnuri şi vizibilităţi, aşezări, etc.), însă într-o manieră cât mai accesibilă publicului larg (de aceea este publicat exclusiv în limba română!).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu