Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Sarmizegetusa | Judeţ: Hunedoara | Punct: Ulpia Traiana Sarmizegetusa | Anul: 2019

Anul   2019
Epoca
Epoca romană târzie (sec. II-IV)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Aşezare urbană
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Sarmizegetusa
Comuna   Sarmizegetusa
Punct
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Sector   Clădirea X
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Țentea Ovidiu Muzeul Naţional de Istorie a României
Matei-Popescu Florian Muzeul Naţional de Istorie a României
Cod RAN    91063.01
Raport Înţelegem prin X încăperile ce se află la Nord de Z1 (zidul de Nord al criptoporticului). Continuăm astfel lucrările din 2007 ce au privit încăperea A, identificată de noi cu un edificiu de cult (1). Cercetarile din 2007 au avut aici două obiective: excavarea la N de treptele de marmură din criptoportic a ceea păruse a fi un local de cult şi identificarea zidurilor din toată zona, inclusiv dintr-o săpătura a lui C. Daicoviciu, în legătură cu care nu deţinem informaţii. Săpăturile nu au putut continua din cauza cantităţii enorme de piatră amplasate în vecinătatea estică a săpărturii. Piatra a putut fi înşăturată mechanic în cusrul anilor 2018, respectiv 2019, fapt care ne-a permis reluarea săpăturilor. În acest fel vom putea finaliza în cusrul maxim trei campanii o zonă vitală înţelegerii planimetriei central a oraşului antic.
În acest an au fost deschise două suprafeţe de 5 x 5 m între zidurile ZX5 ZX4 şi între zidul ZX5 şi următorul contrafort al lui Z1.
Zidul Z1 prezintă doi contraforţi, dintre care cel de Vest este suprapus de zidul ZX5, construit într-o tehnică diferită, cu pietre mari de râu şi mortar alb. A revenit discuţia asupra unui zid care pleacă din dreptul contrafortului ZX5 spre Sud şi se opreşte în dreptul unui decumanus identificat în 1999-2002 sau 2004-2005 la Vest de macellum. După această întrerupere s-ar putea să continue la Sud de decumanus cu zidul suprapus de Capitoliu.
Zidurile ZX4 şi ZX5 au lăţimea de 120 cm. Ne aflăm pretutindeni sub nivelul de călcare din faza forului nou şi al macellum-ului. Au fost săpate partial gropile moderne cât ne-au permis finanţele, fără a fi putu să finalăzăm aceste complexe. Am identificat un canal târziu, care a putut fi urmărit până la adâncimea de 130 cm faţă de actualul nivel de călcare.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice (1) Ioan Piso, Ovidiu Ţentea, Sarmizegetusa, com. Sarmizegetusa, jud. Hunedoara [Ulpia Traiana Sarmizegetusa], Punct: Clădirea X, CCA 2007 (2008), p. 268-269.
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu