Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Târgu Trotuş | Judeţ: Bacău | Punct: Ţarna Nouă | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Domestic;
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire;
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Bacău
Localitate   Târgu Trotuş
Comuna   Târgu Trotuş
Punct
Ţarna Nouă
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Artimon Alexandru responsabil Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie "Iulian Antonescu", Bacău
Cod RAN    25834.01
Raport Cercetările arheologice întreprinse la Tg. Trotuş în perioada 1975-1994 în aşezarea urbană medievală s-au soldat cu dezvelirea a 33 locuinţe, 10 cuptoare, 3 ateliere meşteşugăreşti, 18 gropi menajere, fundaţia unei biserici din secolul al XIV-lea şi o necropolă din secolele XV-XVII.
Investigaţiile arheologice din 1994 au avut ca obiect prioritar verificarea întinderii cimitirului medieval în zona de sud. Au fost investigate 20 morminte, din care 7 sunt din secolul XV, 10 din secolul XVI şi 3 din secolul XVII. Inventarul găsit la aceste morminte se compune din 5 monede (emisiuni de la Ferdinand I, Rudolf II şi Sigismund III), un nasture de bronz şi trei copci.
În cadrul raportului autorul menţionează că necropola a fost delimitată în toate zonele de nord, sud, est şi vest, fiind dezvelite un număr total de 190 morminte şi aparţine comunităţii orăşeneşti de rit ortodox, încadrată cronologic în secolele XV-XVII.
Un alt obiectiv ce s-a urmărit în 1994 a fost dezvelirea integrală a locuinţei - atelier depistată în 1993. În acest scop s-a prelungit caseta de verificare a locuinţei în partea de vest (3,25 x 1,70) şi s-a trasat o nouă casetă de 4,30 x 2,70 m în zona de est.
Cu acest prilej a fost cercetat cuptorul locuinţei care avea o adâncime până la baza lui de 1,35 m faţă de nivelul actual de călcare, iar grosimea arsurii era de 20 cm.
În suprafaţa cercetată s-au găsit, ca şi în 1993, numeroase coarne de bovine, cât şi zgură, oase calcinate, fragmente ceramice din secolele XV-XVI şi câteva obiecte de fier (două crampoane pentru încălţăminte, o verigă trilobată, un obiect pentru încuietoare la locuinţă şi mai multe cuie şi piroane.
S-a dovedit din nou că este o locuinţă - atelier în care se prelucrau coarne de bovine şi care conform datelor arheologice a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea şi a funcţionat până în a doua jumătate a veacului al XVI-lea.
În concluzia raportului autorul trece în evidenţă rezultatele cercetării arheologice de la Tg. Trotuş în perioada 1975-1994.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu