Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Siret | Judeţ: Suceava | Punct: Biserica Sfânta Treime | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;
Hallstatt;
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Suceava
Localitate   Siret
Comuna   or. Siret
Punct
Biserica Sfânta Treime
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Gherman Elena Muzeul de Istorie a Moldovei, Iași
Spinei Victor responsabil Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi
Cod RAN    146664.04
Raport Coordonatorii săpăturilor şi-au propus să continue cercetările din 1992 şi 1993, pentru a obţine date cât mai cuprinzătoare în legătură cu etapele constructive ale binecunoscutului lăcaş de cult, "Sfânta Treime", precum şi cu complexele de locuire din preajma sa. În acest scop, cercetările au vizat trei sectoare: 1 - zona bisericii şi a cimitirului adiacent; 2 - zona livezii din partea de sud-est a lăcaşului; 3 - zona cu teren agricol situat între pârâul Cacaina şi biserică, de la nord şi nord-vest de aceasta.
În cel dintâi sector au fost trasate trei secţiuni perpendiculare pe zidurile lăcaşului, care din păcate, nu au furnizat elemente precise în legătură cu momentul construcţiei sale, întrucât sub zidirile efectuate cu prilejul lucrărilor de restaurare din 1937-1940 au distrus depunerile stratigrafice originale. Secţiunile amintite au interceptat însă un mare număr de morminte datate de-a lungul a patru secole. Câteva dintre ele conţineau ca piese de inventar obiecte de podoabă şi monede din aramă şi argint.
În celelalte două sectoare, aflate în imediata vecinătate a celui dintâi, au fost descoperite 11 locuinţe de suprafaţă sau uşor adâncite, o fântână şi patru gropi din secolele XIV-XVII şi o locuinţă din epoca fierului. Complexele de locuire medievale cuprindeau un numeros şi variat material ceramic şi feros, care oferă sugestii relevante referitoare la ocupaţiile şi direcţiile raporturilor comerciale ale comunităţilor urbane din Siret.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu