Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Bucu | Judeţ: Ialomiţa | Punct: Pochina | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Hallstatt;
Latene
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Ialomiţa
Localitate   Bucu
Comuna   Bucu
Punct
Pochina
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Păunescu Anca responsabil Muzeul Naţional de Istorie a României
Rența Elena Oficiul Judeţean pentru Patrimoniu Cultural Naţional Ialomiţa
Cod RAN    93030.01
Raport Punctul se află amplasat pe terasa râului Ialomiţa, în partea sudică a localităţii Bucu, situată la circa 10 km E de municipiul Slobozia, pe şoseaua Slobozia-Constanţa.
În anul 1994 au fost trasate 3 secţiuni (S XXII: 24,60 m x 2 m; S XIII: 33 m x 2 m şi respectiv, S XXIV: 47 m x 2 m), a fost prelungită una din secţiunile vechi pentru cercetarea unui bordei şi o casetă cu laturile: 5 m x 2 m. Orientarea secţiunilor este N-S.
Humusul arat, gros de 0,20-0,30 m, conţine rare fragmente ceramice aparţinând secolelor X-XI, dar nivelul acestei perioade a fost distrus de lucrările agricole contemporane. În arătură, alături de fragmente de amforă mărunţite, s-au găsit şi rare fragmente hallstattiene.
Humusul arat suprapune un strat de pământ cenuşiu-negricios-granulos, cu o grosime medie de circa 0,50 m. Materialul arheologic din strat şi complexe se datează în secolele IV-III p.Chr.
Urmează un strat de pământ cenuşiu-castaniu cu o grosime variind între 0,30-0,40 destul de sărac în fragmente ceramice hallstattiene.
Aşezarea geto-dacică (sec. IV-III a.Chr.)
A fost cercetat un singur bordei, de formă dreptunghiulară cu colţurile rotunjite, orientarea NE-SV şi laturile de 3,50-1,90 m. Podeaua şi vatra s-au păstrat doar parţial. Acestui nivel îi aparţine şi un număr de 30 gropi de formă rotundă şi ovală. Materialul ceramic descoperit în strat şi complexe este destul de sărac. Sunt documentate, atât categoria ceramicii de uz cu vase lucrate din pastă grosolană cu cioburi pisate în compoziţie (borcane, capace), dar şi categoria care cuprinde vase din pastă de bună calitate, cenuşie, lucrată la roată (căni, capace) şi ceramică de import (amfore, căni).
Aşezarea hallstattiană a fost descoperită şi cercetată o singură locuinţă de suprafaţă cu podeaua păstrată doar parţial, orientată E-V, fără instalaţie de încălzire. Nu au fost surprinse gropi de par. Materialul ceramic descoperit în strat şi locuinţă este destul de sărac şi fragmentar. Din categoria ceramicii de uz s-au descoperit fragmente ceramice aparţinând unor vase tronconice cu brâu alveolat sub margine, fragmente de capace, iar din categoria ceramicii cu pastă de bună calitate, cele mai multe fragmente aparţin străchinilor cu margine invazată, caneluri oblice pe ea, de culoare negru, lustruit sau gălbui-lustruit, fragmente de ceşti cu toartă supraînălţată şi fragmente ceramice aparţinând vaselor bitronconice.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu