.
Suceava | Punct: Curtea domnească | Anul: 1983 - 1992
Anul:
1983 - 1992
Epoca:
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII);Monumente - Restaurare
Categorie:
Civil;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Județ:
Suceava
Localitate:
Suceava
Comuna:
Suceava
Punct:
Curtea domnească
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Hău Florin responsabil Muzeul Bucovinei, Suceava
Raport:

A. Curtea domnească (1983-1985): s-a încheiat cercetarea laturii de nord a complexului şi s-a făcut un sondaj pe latura de sud: pe latura de sud s-a descoperit un beci (adânc de cca.3,10 m şi lat de cca.4 m), după care cercetarea a fost sistată, nefiind posibilă consolidarea satisfăcătoare a zidurilor. Pe latura de nord, s-a identificat un şir de trei locuinţe cu beci, databile înainte de 1476 , an în care Curt...ea domnească a fost distrusă, parţial, de incendiul provocat de ocuparea oraşului de către turci. După acest incendiu, Curtea domnească a fost refăcută, camerele laturii de nord (zidite din piatră) suprapunând şirul de locuinţe cu beci (construite, toate, din lemn).
B. Biserica "SF. Ioan Botezătorul" ("Biserica domniţelor") (1990-1992): s-au efectuat săpături pe laturile de sud şi est ale bisericii; pe latura de sud, a fost descoperit beciul de piatră a unei construcţii considerată a fi reşedinţa mitropolitului Iosif al Moldovei, încadrarea cronologică a construcţiei fiind finele sec.XIV şi înc.sec.XV. Reşedinţa mitropolitană a fost abandonată la mijl. sec.XVI, moment stabilit pe baza unor monede poloneze din anul 1563, descoperite în umplutura beciului. Pe latura de est, în apropierea absidei altarului, a fost descoperită o locuinţă cu beci, datând din 2/2sec.XV şi distrusă de un incendiu, tot în anul 1476.

Bibliografie:

M. D. Matei, Civilizaţia urbană medievală românească. Suceava până la mijlocul sec.XVI, Bucureşti, 1989; idem, RMI, 1-2, 1993; 1-2, 1994.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO