Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Siret | Judeţ: Suceava | Punct: Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Oraşul medieval | Anul: 1983 - 1992

Anul   1983 - 1992
Epoca
Hallstatt;
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII);
Monumente - Restaurare
Perioade
Categorie
Domestic;
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire;
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Suceava
Localitate   Siret
Comuna   or. Siret
Punct
Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Oraşul medieval
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    146664.05 146664.01
Raport Biserică; oraş medieval. Cercetări sistematice şi sondaje; 1983-1989;
A. "Biserica Sf. Ioan Botezătorul"; Săpăturile s-au efectuat în jurul bisericii, pe latura de S şi în interiorul monumentului. Scopul cercetării a fost acela de a descoperi urme ale primei biserici, ridicată de călugării predicatori înainte de 1384. În naosul bisericii actuale (construcţie care datează din sec.XVII, fiind parţial refăcută în sec.XVIII), s-au descoperit urme ale fundaţiei bisericii din sec.XIV - adică absida laterală de nord şi o parte a zidului nordic al naosului. În pronaosul bisericii actuale s-a descoperit un cavou de cărămidă, nederanjat, datând din sec.XVII, în care se afla scheletul (foarte macerat) şi numeroase piese de îmbrăcăminte, care aparţineau unei tinere în vârstă de cca.30 ani.

B. "Oraşul medieval"; S-au efectuat sondaje în 4 sectoare distincte, cu scopul obţinerii de date, care să permită cunoaşterea procesului de extindere teritorială a oraşului, în sec. XIV-XVI. Rezultatele au confirmat existenţa unei zone locuită prioritar de o populaţie nelocală (mai ales purtătoare a ceramicii cenuşii ornamentată cu "brăduţ"). Zona respectivă este situată în jurul bisericii catolice a predicatorilor şi are o suprafaţă cu diametrul de cca.300 m. C. "Dealul Sasca"; aşezare, epoca fierului; aşezare şi necropolă, ev mediu, sec.XIII-XVII. Cercetări sistematice; 1992-1995; Victor Spinei, Constantin Asăvoaie. Au fost cercetate 24 locuinţe, 11 gropi, 2 cuptoare şi o fântână din evul mediu, o locuinţă din epoca fierului şi una din epoca modernă din cadrul aşezării şi 106 morminte din necropola din jurul Bisericii Sf. Treime.
Materialele sunt depozitate la Institutul de Arheologie Iaşi.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie V. Spinei, C. Asăvoaie, ArhMold, 16, 1993, p.215-227; S. Haimovici, C. Tarcan, G. Amaximoaie, ArhMold, 16, 1993, p.311-320.
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu