Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Ampoiţa | Comuna: Meteş | Judeţ: Alba | Punct: Cheile Ampoiţei - Colţul Caprei | Anul: 1999

Anul   1999
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz
Perioade
Eneolitic
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Ampoiţa
Comuna   Meteş
Punct
Cheile Ampoiţei - Colţul Caprei
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Ciugudean Horia Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Gligor Adrian Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Voinaghi Marius Cercul "Gemina", Sighetu Marmaţiei
Cod RAN    5595.04
Raport Pe versantul drept al Cheilor Ampoiţei se află o stâncă proeminentă numită "Colţul Caprei". Aceasta se termină la bază cu un abri de mari dimensiuni, de formă triunghiulară. În urma unor semnalări anterioare ce menţionau locuiri preistorice, am decis cercetarea acestui punct. Astfel, au fost executate două sondaje preliminare, de control stratigrafic; primul sondaj, notat Sd.1/1999 de 5 X 1 m, a fost trasat la extremitatea exterioară a abri–ului, chiar la ieşirea din acesta, la "streaşina" lui. Cercetarea nu a avut rezultatul scontat, deoarece până la adâncimea de 0,50 m nu au fost găsite decât bucăţi de diferite dimensiuni de calcar, dislocate din peretele şi tavanul abri-ului sau scurse din interiorul acestuia, neajungându-se la stratul de cultură bănuit. Al doilea sondaj, notat Sd.2/1999 cu dimensiunile de 5 X 2 m, a fost executat în interiorul abri-ului, mergând până în capătul acestuia, în chiar închiderea lui. În acest caz, imediat sub stratul vegetal, a fost surprins un nivel de cultură cu o grosime ce varia între 0,20 – 0,30 m, deranjat în partea superioară. În cadrul lui, pe o suprafaţă neuniformă de aproape 2 X 1 m, s-a observat o peliculă de arsură cu o grosime de 0,10 m, rezultatul unui foc întreţinut pe parcursul unei mai lungi perioade de timp. În cadrul acestui strat de cultură şi în pelicula de arsură au fost descoperite fragmente ceramice aparţinând orizontului cu torţi pastilate Herculane II – Cheile Turzii. La adâncimea de 0,40 m, este atins sterilul geologic format din stâncă nativă.
Suntem astfel în faţa unei locuiri eneolitice, care în stadiul actual al cercetărilor, ne indică un adăpost de tip sălaş, ce nu a avut o prea lungă durată de folosire. De asemenea, se certifică încă o dată atracţia purtătorilor orizontului cu torţi pastilate pentru locuirea cheilor calcaroase, ce le ofereau protecţie şi adăpost natural. De semnalat faptul că în imediata apropiere a abri-ului se află mai multe peşteri, printre care şi "Peştera liliecilor", de mari dimensiuni.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu