Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Albeşti | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetate | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca greacă şi elenistică
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Albeşti
Comuna   Albeşti
Punct
Cetate
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    60954.01
Raport Ultimele campanii de cercetări arheologice de la Albeşti, desfăşurate în sectorul B, pe axa mediană a fortului au surprins complexe din etapa a III-a de locuire. Cronologia, această etapă de existenţă a aşezării fortificate se plasează în continuarea locuirii din fazele anterioare şi ocupă sec. III a.Chr. (după primele decenii ale secolului) până în primele decenii ale sec. II a.Chr., cu posibile prelungiri până spre mijlocul secolului. S-a urmărit stabilirea unei relaţii între cronologia locuinţelor din interiorul fortificaţiei şi întregul sistem de apărare reprezentat de incinte. O observaţie care s-a impus de la început se referă la nivelările artificiale în trepte, practicate pentru atenuarea pantei terenului. Amenajările noilor locuinţe au făcut ca şi etapele de locuire anterioare să fie nivelate, fapt ce a determinat ca la multe locuinţe din faza a III-a să presupunem doar şi locuirile anterioare.
De-a lungul laturilor interioare ale incintei au fost cercetate locuinţe care, pe linia de nord, suprapun prima incintă (SB, caroul 69), în rest sunt alipite fortificaţiei din etapa a II-a. Nu excludem posibilitatea, acolo unde săpătura nu a fost epuizată, de-a lungul laturei de est ca unele locuinţe să suprapună chiar construcţii din prima fază. Pentru cantitatea apreciabilă de materiale descoperite se remarcă unele locuinţe aflate de-a lungul laturilor de est (SC, c.61), sud (SB, c.31) şi vest (SB, c.66-67).
În faza a III-a, locuinţele etapei anterioare, aflate de-a lungul incintei, continuă să funcţioneze (SC, c. 61 şi SB, c. 31). A fost cercetat, mai ales de-a lungul laturei de vest a incintei, un al doilea rând de locuinţe cu materiale arheologice din a doua jumătate a sec. III a.Chr.
Între materialele arheologice predomină ceramica de import, în special amfore de Thasos, Sinope, Cos, Heraclea Pontică. Notăm ştampile de Heraclea Pontică, din grupa a IV-a, torţi de Cos, ştampile de Sinope din ultimile grupe cronologice. Alte categorii ceramice sunt reprezentate de lekythoi, unguentarii, aplice şi statuete ceramice, vase autohtone.
O observaţie care s-a conturat şi în aceste campanii (dar care nu poate fi deocamdată considerată definitivă) are în vedere dispunerea locuinţelor de-a lungul laturilor incintelor; spaţiul central al fortului rămâne în continuare neocupat de locuinţe şi pare a fi folosit ca loc de schimburi comerciale, dovadă cantitatea mare de ceramică recoltată de aici.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu