Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Albeşti | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetate | Anul: 1999

Anul   1999
Epoca
Epoca greacă şi elenistică
Perioade
Epoca greacă
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Albeşti
Comuna   Albeşti
Punct
Cetate
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Arsenie Lucian
Bărbulescu Maria
Buzoianu Livia
Georgescu Nicolae
Rădulescu Adrian
Cod RAN    60954.01
Raport Campania arheologica de la Albeşti a avut ca obiective cercetarea zonei de NV a aşezării şi surprinderea, în spatiul exterior incintelor, a unor sisteme auxiliare de aparare.
În zona vizată a fost surprinsă continuarea incintei I pe latura de Vest a platoului. Incinta apare bine marcata pe o lungime de 7,80 m, latimea ei pe aceasta latura este de 1,25 m. Urmând aceeasi orientare, incinta a II-a este alipita primei fortificaţii. Constructii secundare - ziduri ale unor compartimentari din exteriorul cetatii si pavaje - sunt în masura sa ofere o secventa cronologica coerenta. Un element nou din punct de vedere constructiv este anexa alipita incintei a II-a si care a functionat, probabil, ca un element de sprijin, spre interior, al acesteia.
Doua sectiuni perpendiculare pe laturile de Vest (S I) si Est (S II) ale incintei au verificat spatiul exterior al fortului. Sectiunea I (12 x 5 m) are cca 90% din suprafata acoperita de stânca; în aceste conditii nu a fost posibila, cel putin pe lungimea cercetata, amenajarea unui sistem de aparare constând din sant sau val de pamânt.
Sectiunea II (12 x 2 m) a surprins o albiere semicirculara ce poate marca traseul santului antic de aparare. Punctul maxim al albierii apare la 8,10 m de zidul de incinta; pe verticala, adâncimea maxima a santului este de 6,70 m. A fost observat si un val de pamânt de dimensiuni mijlocii, rezultat din saparea santului de aparare. Întrucât raportarile care pot fi deocamdata operate se refera la incinta a II-a, punem în legatura amenajarea auxiliara defensiva din sant si val cu aceasta incinta.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu