Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Hârşova | Judeţ: Constanţa | Punct: Carsium | Anul: 1999

Anul   1999
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII);
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade
Epoca romană;
Epoca bizantină
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Hârşova
Comuna   or. Hârşova
Punct
Carsium
Sector   
Toponim   Carsium
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Chiriac Costel
Nicolae Constantin
Rădulescu Adrian
Talmaţchi Eugen
Cod RAN    60810.01
Raport Campania din vara anului 1999 de la Carsium a avut ca obiectiv continuarea cercetarii sectiunii magistrale S2, E - V, tronsonul cuprins între carourile 63-81 (vezi Planul general) unde se detaseaza trei complexe distincte:
1) o locuinta (constructie) romano-bizantina;
2) nivelare antica între locuinta si incinta;
3) zona incintelor.
Locuinta romano-bizantina
Rezultatele cercetarii preliminare a acesteia au fost prezentate la Sesiunile din ultimii doi ani. Acum au fost refacute profilele spre sud (depunerea din interiorul zidurilor). Cu acest prilej au fost recoltate mai multe fragmente ceramice din epoci diferite, între care se remarca doua, apartinând aceluiasi vas, pe suprafata caruia au fost realizate prin sgrafitare, simboluri si inscriptii din care se pastreaza câteva semne si trei litere "...KAN..." (ultimile doua în ligatura). Din exteriorul zidurilor s-au recoltat mai multe monede de sec.IV.
Nivelarea antica.
Se încadreaza între carourile 67-72, pe o lungime de mai bine de 10 m. Contine multe fragmente ceramice, monede si materiale de constructie. De aici s-a recuperat un fragment de altar votiv din calcar, pe suprafata caruia se disting doua rânduri: "DEO//INVICTO//..." La -3,60 - -4,00 m s-a ajuns la stânca vie. De pe ultimul nivel s-a recuperat un fragment de caramida pe suprafata caruia se afla cartusul unei stampile sterse în totalitate.
Zona incintelor
Aici s-a identificat traseul a doua ziduri ale incintelor antice si turnurile aferente acestora. Zidurile prezinta particularitati diferite: primul este similar cu "turnul comandantului" de pe latura nordica, putând reprezenta refacerea bizantina din sec.X; cel de-al doilea este exterior si a fost identificat înca din 1943 de catre Gr.Florescu. Nu se pot face înca alte precizari.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu