Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Turda | Judeţ: Cluj | Punct: Castrul roman Potaissa | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Castru
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Cluj
Localitate   Turda
Comuna   mun. Turda
Punct
Castrul roman Potaissa
Sector   Castru
Toponim   Potaissa
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    55268.01
Raport Cercetările arheologice din campania 1994 la castrul Legiunii V Macedonica au urmărit decopertarea porticelor lungi din clădirea comandamentului (principia). Acestea mărginesc spre nord şi sud curtea interioară; cele două portice au lungimea de câte 73 m., iar adâncimea de 5,30 - 5,40 m. Prin casete s-au cercetat aproximativ două treimi din suprafaţa de aproape 800 metri pătraţi ocupată de aceste portice.
S-au făcut precizări interesante cu privire la sistemul de construcţie al porticului. Spre curte colonada avea o temelie continuă, construită în tehnica opus incertum. Aceasta susţinea un rând de blocuri fasonate, parţial vizibile. Nivelul de călcare era constituit din podele, puse clar în evidenţă de stratul de arsură observat în mai multe casete. Zidul încăperilor dinspre portic pe latura sudică înfăţişează, pe alocuri, un sistem constructiv neîntâlnit până acum la Potaissa: miez de piatră "îmbrăcat" de paramenţi de cărămidă. S-au descoperit fragmente de tencuială pictată şi antefixe.
Materialul arheologic a fost destul de bogat, dovedind, împreună cu adâncimea considerabilă a porticelor că aceste spaţii erau intens folosite - cel puţin în anotimpurile favorabile; ele erau deci mai mult decât simple coridoare acoperite. Printre cele mai interesante descoperiri menţionăm un pond de bronz cu inscripţie aplicată din litere de argint, un fragment de lorica, o garnitură de armură din bronz argintat cu numele militarului înscris prin punctare), un opaiţ de bronz, fragmente de conductă din bronz.
În apropierea mormântului sarmato-alanic descoperit în 1980, s-a găsit, în stratul de dărâmătură, un fragment de oglindă sarmatică, din bronz, cu tamga.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu