Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Brăila | Punct: Cartier Biserica Veche | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Brăila
Localitate   Brăila
Comuna   mun. Brăila
Punct
Cartier Biserica Veche
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Cândea Ionel responsabil Muzeul Brăilei
Pandrea Dumitrel Muzeul Brăilei
Pandrea Stănică Muzeul Brăilei
Cod RAN    42691.06
Raport Activitatea de restaurare-consolidare a Bisericii "Sf. Arhanghel Mihail" din Brăila, vechi mecet otoman până în 1834, a dat Muzeului Brăilei posibilitatea să întreprindă două cercetări arheologice de salvare şi nu cercetări sistematice cum ar fi fost necesar.
Biserica este situată în piaţa centrală a Brăilei. Cercetările arheologice s-au desfăşurat atât în jurul edificiului, cât şi în interiorul său. S-au deschis 9 secţiuni, însemnând 105 m.p.
Până în prezent au fost scoase, identificate, următoarele complexe:
31 morminte creştine de înhumaţie, 1 groapă în care au fost depuse 15 cranii umane (calotele craniene fără mandibule), 1 groapă de var, 4 gropi în care s-au găsit în special oase de animale, 3 edificii de la care s-au mai păstrat fundaţiile din piatră nefasonată şi o parte din elevaţie.
Cele 31 de morminte provin de la o necropolă creştină databilă în sec. XV (până în prezent este a doua necropolă medievală descoperită la Brăila). Din cele 31 morminte, doar 14 s-au păstrat întregi, restul fiind deranjate în sec. XIX şi în sec. XX când s-au efectuat lucrări la biserica creştină. În mormintele nederanjate am întâlnit următoarea situaţie: defuncţii erau depuşi în sicrie (identificate datorită urmelor de lemn putrezit şi a piroanelor de fier oxidate), întinşi pe spate, cu mâinile pe piept şi cu faţa la răsărit. Nu s-au găsit obiectele inventar sau ofrande (doar două cazuri s-au recuperat resturi de la nasturi din bronz).
În actualul stadiu al cercetărilor, putem emite următoarea ipoteză cu privire la cele 3 edificii:
a). Biserica "Sf. Arhanghel Mihail" este un fost mecet, care a funcţionat ca atare până în 1831, ulterior ea a fost dezvoltată cu un altar şi un pronaos realizate în două etape constructive.
b). Mecetul a fost construit probabil la începutul sec. XVIII, când a cunoscut poate şi o extindere mai mare înspre nord, unde ar fi putut fi şi minaretul.
c). În sec. XVIII, odată cu construcţia mecetului s-au distrus zidurile celui de-al treilea edificiu cu temelie din piatră, a cărui funcţiune nu o putem preciza; dacă îl raportăm la necropola creştină cu care este legată, putem presupune deocamdată, a fi o biserică.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu