Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Sibiu | Punct: Piaţa Huet 17 | Anul: 1999

Anul   1999
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca medievală mijlocie
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Sibiu
Localitate   Sibiu
Comuna   mun. Sibiu
Punct
Piaţa Huet 17
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Crângaci Maria Emilia
Ţiplic Ioan Marian
Cod RAN    143469.05
Raport Ca urmare a lucrărilor de modernizare, în urma cărora asupra monumentului (clădirii de la nr. 17 ce înglobează în ansamblul ei o capelă gotică) şi a zonei imediat înconjurătoare au avut loc intervenţii, s-a executat o supraveghere însoţită de cercetare arheologică. Studiul arheologic a constat în cercetări de parament şi în cercetarea arheologică propriu-zisă a monumentului, în limitele impuse de situaţia din teren. În acest sens au fost trasate: o secţiune (S1 - 2,6 x 1 m) - aceasta fiind iniţial o casetă pe axul capelei în exteriorul altarului, extinsă ulterior pentru o mai bună cercetare a celor două ziduri dezvelite - şi o casetă (C1-2,65 x 1,80 m). Trebuie menţionat că ambele au fost trasate în interiorul unor anexe construite în prelungirea altarului capelei, anexe folosite pe post de bucătărie şi respectiv baie.
Cercetările au reliefat existenţa unor mari refaceri şi adăugiri în cursul sec. XIX, când capela gotică a fost transformată în casă de locuit. Cercetarea fundaţiei în zona absidei capelei şi a contrafortului sud-estic al absidei a arătat că ridicarea capelei s-a făcut, cel puţin la nivelul fundaţiilor, într-o singură etapă, fiind de clară factură gotică.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu