Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cotnari | Judeţ: Iaşi | Punct: Cătălina | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Latene
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive);
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire;
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Iaşi
Localitate   Cotnari
Comuna   Cotnari
Punct
Cătălina
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    96487.02
Raport Aşa cum s-a precizat cu prilejul prezentării rapoartelor de săpături din anii 1992-1993, reluarea săpăturilor din cetatea daco-getică "Cătălina" de la Cotnari, judeţul Iaşi, se impuneau în vederea clarificării şi completării observaţiilor stratigrafice făcute de către Adrian Florescu între anii 1967-1985. Potrivit datelor obţinute, autorul săpăturilor considera că cetatea daco-getică a luat fiinţă cu câteva decenii mai înainte de începutul sec. IV a.Chr., fapt de altfel confirmat şi completat cu noi materiale arheologice semnalate în cursul campaniilor din anii 1992-1993.
Cercetările din anul 1994, au avut ca scop terminarea cercetării în sectorul de SV al cetăţii, unde prin înălţarea unui mic val cu miez din piatră şi prin escarparea pantei au fost anihilate locuinţe de tip bordei, precum şi gropile folosite pentru depozitarea resturilor menajere, săpate în momentul stabilirii comunităţii tribale getice pe înălţimea "Cătălina". Este de asemenea, important să se menţioneze că în cursul campaniei din 1994, a putut fi surprins solul (cafeniu-deschis) corespunzător sfârşitului sec. IV a.Chr. şi începutul sec. III a.Chr., care acoperea uşor poalele valului. Această observaţie confirmă încă odată precizările făcute de către Adrian Florescu, potrivit cărora lucrările de fortificaţie ale cetăţii au avut loc la începutul sec. IV a.Chr., desfăşurându-se fie concomitent (în unele sectoare), fie cu un uşor decalaj de timp, având în vedere complexitatea sistemului de apărare al cetăţii de pe înălţimea "Cătălina".
De un deosebit interes sunt şi unele descoperiri de materiale provenind din zona situată în afara fortificaţiilor cetăţii (în sectorul de NV al acesteia) care atestă o nouă aşezare adiacentă a cetăţii ca şi aceea semnalată cu prilejul săpăturilor din anii 1982-1985 din zona marginală a satului Buhalniţa.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu