Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cuceu (Jibou) | Comuna: or. Jibou | Judeţ: Sălaj | Punct: Valea Bochii | Anul: 1999

Anul   1999
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Neolitic;
Epoca medievală mijlocie
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Sălaj
Localitate   Cuceu (Jibou)
Comuna   or. Jibou
Punct
Valea Bochii
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Băcueţ-Crişan Dan
Băcueţ-Crişan Sanda
Cod RAN    139839.04
Raport Localitatea Cuceu este situată la extremitatea sudică a Dealurilor Sălajului, pe traseul culoarului care face legătura între valea râului Someş şi porţiunea superioară a văii Zalăului. Săpăturile efectuate în acest punct situat în partea stângă a şoselei Jibou-Zalău aduc un plus de informaţii privind aşezarea medievală timpurie din acest punct, aşezare ce a mai fost cercetată arheologic în 1978 (Al. V. Matei), rezultatele fiind publicate în 1994 (I. Stanciu, Al. V. Matei).
În acest sit au fost trasate un număr de cinci secţiuni şi cinci casete în care s-au surprins patru locuinţe şi trei gropi. Situaţia stratigrafică este foarte simplă: nivel negru arat, în care apar materialele arheologice, urmat de steril galben în care se adâncesc complexele.
Locuinţa L1(cercetată în S1 şi Caseta A) este de tip adâncit, are o formă aproximativ patrulateră, prevăzută cu intrare săpată în pantă pe latura sudică. Instalaţia de foc a locuinţei consta într-un cuptor scobit în bloc de lut cruţat.
Locuinţa L2 (cercetată în S2 şi Caseta B) este de tip adâncit, de formă ovală uşor alungită. Instalaţia de foc a fost dezafectată din vechime.
Locuinţa L3 (cercetată în S2 şi Caseta C) a fost dezvelită parţial. Şi această locuinţă este tot de tipul adâncit.
Cele trei gropi G1, G2, şi G3 surprinse în S2 erau uşor adâncite în sterilul galben.
Locuinţa L4 (cercetată în S4 şi Caseta D) are o formă neregulată fiind de asemenea de tip adâncit.
Materialul arheologic recoltat constă în primul rând în ceramică (oale fără toartă, tăviţe) alături de care au apărut diferite piese de fier: cuţite, o săgeată, un ac de cataramă şi o cataramă. Toate aceste artefacte descoperite încadrează aşezarea din acest punct în sec. VIII-IX d. Ch.
Alături de materialele arheologice şi complexele medievale timpurii a fost cercetat şi un complex preistoric deranjat de arături şi de un mic şanţ de drenare a apei. Complexul a fost surprins în S 5 şi Caseta E, materialul arheologic recoltat constând în ceramică, 12 zdrobitoare, câteva mici aşchii de obsidian şi o dăltiţă de piatră. Fragmentele ceramice provin de la vase de uz comun. Ca degresant a fost utilizat mâlul. Pe unele fragmente se mai păstrează urmele unui slip de culoare cărămizie. Ca decor unic apar butonii rotunzi. În privinţa datării deşi avem prea puţine elemente cu care să putem opera, opinăm totuşi pentru atribuirea acestor descoperiri neoliticului târziu probabil unui grup tisoid.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu