.
Popeni | Comuna: Mârşid | Judeţ: Sălaj | Punct: Pe pogor | Anul: 1999
Anul:
1999
Epoca:
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade:
Epoca medievală mijlocie
Categorie:
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Localizare pe hartă:
Județ:
Sălaj
Localitate:
Popeni
Comuna:
Mârşid
Punct:
Pe pogor
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Băcueţ-Crişan Dan Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Băcueţ-Crişan Sanda Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Cod RAN:
Raport:

Localitatea Popeni este situată pe traseul culoarului ce face legătura între valea râului Someş şi porţiunea superioară a văii Zalăului. Punctul "Pe pogor" este plasat pe un teren plan în partea stângă a şoselei Jibou-Zalău, vis-a vis de Halta CFR-Cuceu. În punctul "Pe pogor" au mai fost efectuate cercetări arheologice în anul 1978 (Al. V. Matei), rezultatele fiind publicate în 1994 (I.Stanciu, Al. V. Matei). ...
Situaţia stratigrafică: strat negru arat în care apar materiale arheologice, suprapus peste sterilui gălbui în care se adâncesc complexele.
În acest punct au fost trasate un număr de şapte secţiuni în care au fost surprinse patru complexe. Toate complexele se adâncesc în steril, unul este de formă aproximativ dreptunghiulară, al doilea având o formă ovală uşor alungită.
Alături de aceste complexe au mai fost cercetate alte două complexe notate cu A şi B. Complexul A este adâncit în steril, prezentând o formă ovală foarte alungită, având o lungime de 6 m. Complexul B este de asemenea adâncit în steril, având tot o formă ovală însă foarte alungită, spre cele două extremităţi ingustându-se, având o lungime totală de 12 m. Cele două complexe A şi B sunt dispuse paralel unul faţă de celălalt la o distanţă de 1,5 m.
Materialul arheologic recoltat din acest sit constă în ceramică (oale fără toartă, tăviţe şi ţesturi) şi piese de fier (cuţite şi o cataramă). Încadrarea cronologică a sitului: sec. VIII-IX d. Ch.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO