Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Popeni | Comuna: Mârşid | Judeţ: Sălaj | Punct: Pe pogor | Anul: 1999

Anul   1999
Epoca
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca medievală mijlocie
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Sălaj
Localitate   Popeni
Comuna   Mârşid
Punct
Pe pogor
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Băcueţ-Crişan Dan Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Băcueţ-Crişan Sanda Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Cod RAN    142168.01
Raport Localitatea Popeni este situată pe traseul culoarului ce face legătura între valea râului Someş şi porţiunea superioară a văii Zalăului. Punctul "Pe pogor" este plasat pe un teren plan în partea stângă a şoselei Jibou-Zalău, vis-a vis de Halta CFR-Cuceu. În punctul "Pe pogor" au mai fost efectuate cercetări arheologice în anul 1978 (Al. V. Matei), rezultatele fiind publicate în 1994 (I.Stanciu, Al. V. Matei).
Situaţia stratigrafică: strat negru arat în care apar materiale arheologice, suprapus peste sterilui gălbui în care se adâncesc complexele.
În acest punct au fost trasate un număr de şapte secţiuni în care au fost surprinse patru complexe. Toate complexele se adâncesc în steril, unul este de formă aproximativ dreptunghiulară, al doilea având o formă ovală uşor alungită.
Alături de aceste complexe au mai fost cercetate alte două complexe notate cu A şi B. Complexul A este adâncit în steril, prezentând o formă ovală foarte alungită, având o lungime de 6 m. Complexul B este de asemenea adâncit în steril, având tot o formă ovală însă foarte alungită, spre cele două extremităţi ingustându-se, având o lungime totală de 12 m. Cele două complexe A şi B sunt dispuse paralel unul faţă de celălalt la o distanţă de 1,5 m.
Materialul arheologic recoltat din acest sit constă în ceramică (oale fără toartă, tăviţe şi ţesturi) şi piese de fier (cuţite şi o cataramă). Încadrarea cronologică a sitului: sec. VIII-IX d. Ch.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu