Râşnov | Judeţ: Braşov | Punct: Cumidava | Anul: 2018
Fără Ilustrații

Instituții și
Persoane implicate:
Persoane implicate:
Nume | Prenume | Rol | Instituție |
---|---|---|---|
Petculescu | Liviu | responsabil | Muzeul Judeţean de Istorie Braşov |
Coşuleţ | Stelian | participant | Muzeul Judeţean de Istorie Braşov |
Raport:
Campania din 2018, cea de a 13-a finanţată de Consiliul Judeţean Braşov, a fost de mai mică amploare datorită în special lipsei forţei de muncă, care devine o problemă permanentă la Râşnov. În acest an cercetările au continuat în praetentura sinistra, concentrându-se în zona dinspre centrul castrului (nota 81). Astfel s-a deschis o nouă suprafaţă marcată S-40 în continarea suprafeţei S-39. Această suprafaţă cu dimensiunile de 7 x 5 m, întrucât nu s-au mai lăsat martori înspre S-39 şi S- 30, a fost efectuată pentru a se preciza planul capătului barăcii nr. 3 cu pereţi de lemn şi chirpici aparţinând primei faze constructive a castrului. Suprafaţa a fost săpată pe o lăţime de 3 m. până la adâncimea de -0,80 m iar în rest doar până la la -0, 50 m. În partea în care cercetarea s-a încheiat s-a descoperit pe o lungime de 3 m amprenta implantării peretelui longitudinal dinspre interiorul castrului al acestei barăci plasate lângă via sagularis. Pe o porţiune de cca. 1,5 m, de la sfârşitul suprafeţei a apărut o zonă de pietriş compact reprezentând o parte din via principalis. De asemenea, la -0,65 m adâncime s-a identificat un şanţ oblic lat de 0,30-0,35 m cu umplutură de pământ negru şi fragmente de chirpic ars, care suprapune baraca din prima fază şi deci reprezintă o fază constructivă ulterioară. Groapa modernă dispusă uşor oblic faţă de axa lungă a barăcii nr. 3, surprinsă spre capătul suprafeţei S-39 a afectat grav şi suprafaţa S-40.
Tot pentru a preciza capetele barăcilor primei faze constructive în zona dinspre via principalis s-a continuat cercetarea suprafeţei S-20 de 6 x 4 m, paralelă cu S-40, care fusese săpată în 2015 doar până la -0,30 m. În jumătatea acestei suprafeţe lucrată până la -0,70 m a fost intersectată o parte din via principalis a celei de a 11 a faze a castrului. Rigola descoperită, cu pereţii puţin oblici şi fundul drept este lată de 0,55 m şi adâncă de 0,40 m. Drumul, cu structura constituită din piatră mică şi pietriş, continuă în zona încă necercetată şi deci lăţimea sa va fi stabilită în campania din 2019.
În partea din praetentura sinistra situată între barăcile 1-3 şi via praetoria s-au deschis două noi suprafeţe dispuse paralel cu S19, cu dimensiunile standard de 6 x 4 m separate de un martor lat de un 1 m, marcate S29 şi S39. De asemenea s-au demontat martorii din jurul lui S19 pentru a se încheia investigarea locului în care au aparut în campaniile anterioare dovezi ale existenţei unui atelier metalurgic.
În S29 a fost descoperit imediat sub solul vegetal un drum din faza a li a a castrului dispus paralel cu via praetoria. Acest drum lat de 4,50 m la care se adaugă cele două rigole cu pereţi oblici şi fund albiat, late de cca. 0,40 m, cu o grosime maximă păstrată de 0,50 m, are structura constituită din piatră de râu şi pietriş. În mod cu totul necaracteristic planimetriei castrelor, el împarte pe lungime praetentura sinistra în două părţi inegale. Substrucţia drumului constituită din pământ compactat a distrus complexele primei faze constructive a castrului.
Un colţ al S29 şi întreaga S39 au fost intersectate oblic de şanţul de sondpj îngustat la fundul său la cca. 0,90 m, trasat de N. Gudea între colţurile castrului din praetentura sinistra şi retentura dextra.
În S39, la 3,50 m de la începutul suprafeţei au fost surprinse şanţurile de implantare a pereţilor de lemn, late de 0,30 m, aparţinând unei construcţii din faza I.
La demontarea martorilor din jurul suprafeţei S19 au apărut numeroase dovezi ale existenţei unui atelier de prelucrare a metalelor: o vatră de cuptor mic de formă pătrată, creuzete de lut fragmentare, dintre care două cu picături de aliaj de cupru în ele, deşeuri pregătite pentru retopire, zgură de fier şi bronz.
Ca şi în celelalte campanii, inventarul arheologic mobil este numeros şi variat. Astfel în afară de fragmentele de vase comune au fost descoperite: 8 monede dintre care 7 denari, toţi emişi în timpul dinastiei severice, o teacă de pugio fragmentară, 5 vârfuri de bolţuri şi săgeţi, două carabiniere de bronz decorate, o cataramă de centiron inelară şi o fibulă din bronz, 3 cuţite, o cheie şi un stilus din fier, un fragment de vas de sticlă decorat, şi mai multe piese de ceramică deosebite (un pahar întreg, o farfurie, fragmente de vas cu decor ştampilat, un fund de vas transformat în strecurătoare).
Rezultatele cele mai importante ale acestei campanii constau în identificarea zonei în care a funcţionat un atelier de prelucrare a metalelor în timpul primei faze a castrului ca şi în progresele făcute în reconstituirea planimetriei praetentura-ei sinistra în cea de a doua fază a castrului.
În 2019 se va termina săparea suprafeţelor S-20 şi S-40 pentru a se descoperi capătul barăcilor primei faze înspre centrul castrului şi a se stabili dimensiunile via-ei principalis din faza li. Deasemenea se va continua cercetarea spaţiului dintre drumul descoperit în 2018 şi via praetoria prin deschiderea a două noi suprafeţe. La terminarea acestora se va realiza secţionarea zonei dintre cele două drumuri şi astfel se va putea reconstitui planul general al întregii praetentura sinistra.
Note:
1.
81 CCA 2006, p. 291-292; CCA 2007, p. 256-257, pi. 56; CCA
2008, p. 185-186; CCA 2010, p. 109-111; CCA 2011, p. 116-117; CCA 2013, p. 113 -114; CCA 2014, p. 62-63 ; CCA 2015, p. 68-69; CCA 2016, p. 111 -112.