Cristur-Crişeni | Judeţ: Sălaj | Punct: Zona de protecţie a Bisericii Reformate | Anul: 2019
Descriere:
Anul cercetarii:
Perioade:
Evul Mediu;
Epoci:
Epoca medievală târzie;
Categorie:
Domestic; Religios, ritual şi funerar;
Tipuri de sit:
Locuire; Biserică;
Cod RAN:
| 140841.01 |
Județ:
Sălaj
Unitate administrativă:
Crişeni
Localitate:
Cristur-Crişeni
Punct:
Zona de protecţie a Bisericii Reformate
Localizare:
| 140841.01 |
Fără Ilustrații

Instituții și
Persoane implicate:
Persoane implicate:
Nume | Prenume | Rol | Instituție |
---|---|---|---|
Băcueţ-Crişan | Dan | responsabil | Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău |
Raport:
Cadrul geografic. Istoricul cercetărilor
Localitatea Cristur-Crişeni (com. Crişeni, jud. Sălaj) este amplasată în Depresiunea Silvaniei, în apropierea oraşului Zalău. Terenul pe care urmează să fie derulate lucrările de Construire capelă mortuară este dispus în zona de protecţie a Bisericii Reformate din Cristur-Crişeni (cod LMI SJ-II-m-B-05045) situată în centrul localităţii, pe o terasă înaltă de pe partea stângă a drumului Zalău – Baia Mare.
În anul 2009 au fost efectuate săpături arheologice preventive pentru restaurarea Bisericii Reformate. Perieghezele efectuate pe terasa pe care se află Biserica Reformată au dus la identificarea pe acea terasă a urmelor unei aşezări din perioada medievală (fragmente ceramice de culoare cărămizie şi cenuşie).
Modul de derulare a săpăturii arheologice
Cercetarea a avut drept obiectiv principal salvarea eventualelor vestigii arheologice şi eliberarea terenului de sarcină arheologică pe suprafaţa delimitată de viitoarea investiţie Construire capelă mortuară în localitatea Cristur-Crişeni.
Pentru depistarea, cercetarea şi salvarea eventualelor urme arheologice a fost decopertată mecanizat întreaga suprafaţă ce urmează să fie afectată de investiţie (suprafaţa a fost notată S. 1/2019). Săpăturile arheologice preventive derulate cu această ocazie s-au soldat cu identificarea şi cercetarea a 3 complexe arheologice (notate C. 1/2019, C. 2/2019 şi C. 3/2019) databile în evul mediu (C. 1/2019) şi în sec. XIX (C. 2/2019 şi C. 3/2019). Întreaga suprafaţă care urma să fie afectată de investiţie a fost decopertată mecanizat. După identificarea complexelor arheologice s-a trecut la cercetarea manuală a fiecărui complex arheologic.
Rezultatele cercetărilor. Concluzii
În unitatea de cercetare arheologică preventivă S. 1/2019 au fost identificate şi cercetate 3 complexe arheologice notate C. 1/2019, C. 2/2019 şi C. 3/2019. Complexele arheologice au fost conturate (sub forma unor pete de culoare negricioasă) în sterilul arheologic (lut gălbui). Pe parcursul cercetărilor a mai fost înregistrat temporar şi complexul C. 4/2019 care după curăţare s-a dovedit a fi o groapă de gunoi contemporană (conţinea inclusiv PET-uri!).
Complexul C. 1/2019. Complexul s-a conturat la adâncimea de 0,50 m faţă de nivelul actual de călcare şi are o planimetrie oarecum rectangulară cu colţurile rotunjite. A fost surprins parţial în secţiunea S. 1/2019, partea lui vestică ieşind în afara suprafeţei afectate de investiţie. Dimensiunile sale mari (precum şi planimetria) sugerează ca funcţionalitate o locuinţă sau o anexă gospodărească. Este vorba despre un cuptor gospodăresc amenajat din cărămizi fragmentare. Vatra (din lut arsă la roşu) a fost identificată la adâncimea de 0,95 m. Fundul complexului era acoperit cu cenuşă şi cărbune şi se afla la adâncimea de 1,00 m faţă de nivelul actual de călcare. Inventarul arheologic a constat în ceramică, mânerul unui cuţit din fier (cuţit de luptă) şi o bucată de zgură din fier. Datare: evul mediu (sec. XIII-XIV).
Complexul C. 2/2019. Complexul (conturat la adâncimea de 0,50 m faţă de nivelul actual de călcare) are o planimetrie oval-alungită. A fost surprins parţial în secţiunea S. 1/2019, partea lui sudică ieşind foarte puţin în afara suprafeţei afectate de investiţie. Dimensiunile sale (precum şi planimetria) sugerează ca funcţionalitate o groapă menajeră. Fundul acestuia era uşor alveolat şi a fost surprins la adâncimea de 0,85 m faţă de nivelul actual de călcare. Inventarul arheologic a constat în ceramică etnografică. Datare: sec. XIX.
Complexul C. 3/2019. Complexul (conturat la adâncimea de 0,50 m faţă de nivelul actual de călcare) are o planimetrie circulară. A fost surprins parţial în secţiunea S. 1/2019, mare parte din acesta fiind în afara suprafeţei afectate de investiţie. Dimensiunile sale (precum şi planimetria) sugerează ca funcţionalitate tot o groapă menajeră. Fundul acestuia era alveolat şi a fost identificat la adâncimea de 0,90 m faţă de nivelul actual de călcare. Inventarul arheologic a constat în ceramică etnografică. Datare: sec. XIX.
Pe parcursul cercetărilor a mai fost înregistrat temporar şi complexul C. 4/2019, care, după curăţare şi secţionare s-a dovedit a fi o groapă de gunoi contemporană (conţinea inclusiv PET-uri).
Chiar dacă, din punct de vedere cantitativ sunt puţine, descoperirile arheologice (complexul arheologic împreună cu artefactele aferente) rezultate în urma cercetărilor preventive efectuate cu această ocazie contribuie la cunoaşterea habitatului uman din Depresiunea Silvaniei în perioada evului mediu, mai ales că dispunem de foarte puţine date referitoare la locuirea caracteristică sec. XIII-XIV în acest areal.