Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Afrimeşti | Commune: Bârla | County: Argeş | Site: Castellum B | Excavation Year: 2001

Excavation Year   2001
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Argeş
Locality   Afrimeşti
Commune   Bârla
Site  Castellum B
Site Sector
Site name   La Cetate; La Urloaia
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bogdan Cătăniciu Ioana Site director Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 14478.05
Report Pe baza contractului cu MCC, în funcţie de începerea finanţării doar la 1 septembrie 2001, săpăturile la Urluieni au început la 1 oct. (după ce s-a efectuat cercetarea de la Adamclisi) şi s-a lucrat în regim de 10 ore, ca să rămână timp şi pentru cercetările de la Alba Iulia- Partoş.

S-a continuat cercetarea ariei din vestul principiae, unde presupunem că edificiul descoperit ar fi praetorium. S-a deschis o suprafaţă de 4 x 20 m, la 4 m de suprafaţa cercetată în 2000 si paralelă cu aceasta.

S-a determinat închiderea spre S a edificiului. Zidurile sale din cărămidă au fost demantelate în epoca modernă până la nivelul stratului de pietriş aşezat în groapa de fundaţie. S-a pus în evidenţă existenţa a două faze de locuire. În sectorul de N al suprafeţei a apărut o structură deocamdată de neexplicat, un scurt "val" din pământ de culoare neagră, pe care s-a scurs restul unei incendieri puternice. "Valul" nu depăşeşte lungimea de 2 m de la profilul de N pe care se vede deosebit de clar; deocamdată ne punem problema că este un zid de pământ şi lemn dintr-o fază anterioară de existenţă a construcţiei ce exista în ultima fază.

Cercetările au scos la iveală o cantitate extrem de mică de material arheologic, practic doar câteva fragmente ceramice, dar un număr mare de vârfuri de săgeţi de diferite tipuri si o monedă ruptă în antichitate, ce nu poate fi identificată fără să fie curăţită.

S-a lucrat cu 17 muncitori, un număr de 1312 ore. Datorită întârzierii cu care s-a putut începe cercetarea nu am avut mână de lucru, locuitorii din satele comunei fiind ocupaţi cu recoltarea porumbului. Acesta este motivul că nu s-a putut lucra după programul alcătuit. Cercetările ar trebui efectuate, pe îndelete, în perioada de vară, când elevii sunt în vacanţă şi se găseşte mâna de lucru necesară.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes 1. Pentru toate informatiile bibliografice şi istorice v. Antal Lukács, Tara Fagarasului în Evul Mediu, Bucuresti, 1999, sub voci.

2. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în conformitate cu informatiile localnicilor, exista intentia ferma a refacerii manastirii cu cheltuiala actualilor proprietari ai terenului!
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu