Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Boldeşti-Scăieni | Commune: Boldeşti-Scăeni | County: Prahova | Site: cartier Seciu - La Pompieri | Excavation Year: 2012

Excavation Year   2012
Epoch
Neolithic;
Late Medieval
Periods
Neolithic;
Eneolithic;
Late Medieval Period
Site Category
Civil;
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Open settlement;
Isolated grave
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Prahova
Locality   Boldeşti-Scăieni
Commune   Boldeşti-Scăeni
Site  cartier Seciu - La Pompieri
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Dumitrescu Claudia Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Frînculeasa Alin Site director Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Negrea Octav Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Preda Bianca Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Soficaru Andrei Institutul de Antropologie "Francisc J. Rainer" Bucureşti
National Arch. Record Site Code 131087.01
Report În luna iulie 2012 MJIA Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza localităţii Boldeşti-Scăieni, cartier Seciu, punct „La Pompieri”. Situl se află în partea de est a cartierului, pe marginea unui deal, la 370 m altitudine. A fost descoperit întâmplător în anii 70 ai secolului XX. În anul 2009 MJIA Prahova a realizat cercetări arheologice preventive pe proprietatea familiei Ghiţă Adrian. A fost descoperită o aşezare eneolitică, cultura Gumelniţa (aspectul cultural Stoicani-Aldeni) ce suprapunea o altă aşezare neolitică, cultura Starčevo-Criş.

În anul 2012 ne-am propus reluarea cercetărilor atât pentru delimitarea sitului, cât şi pentru obţinerea unor detalii suplimentare privind evoluţia acestui sit arheologic. Având în vedere că obiectivul arheologic este în prezent suprapus de proprietăţi particulare şi implicit de construcţii civile, cercetarea s-a desfăşurat prin curţile şi grădinile acestora.

Au fost trasate două secţiuni amplasate pe proprietăţi private, una la sud de DJ, cealaltă la nord 232. Prima ce a urmărit identificarea limitei de sud a aşezării a fost trasată pe proprietatea familiei Blidea Vasile, la numărul 60. A avut dimensiunile de 25 x 1,4 m. Trasată nord-sud, a urmărit paralel proprietatea respectivă. Au fost descoperite materiale arheologice neolitice din cultura Starčevo-Criş, dar şi medievale târzii sau recente. Se remarcă câteva unelte din silex, între care un gratoire, dar şi ceramică specifică.

A doua secţiune a urmărit identificarea limitei de vest a sitului arheologic. A fost trasată pe proprietatea familiei Cernea, la nr. 132. Orientată nord-sud, a avut dimensiunile de 7 x 2 m. Stratigrafia secţiunii avea două secvenţe culturale, respectiv una eneolitică atribuită culturii Gumelniţa (aspectul cultural Stoicani-Aldeni), groasă de aproximativ 0.12 m, cealaltă neolitică aparţinând culturii Starčevo-Criş, groasă de 0,40 m, despărţite de o depunere naturală de culoare gălbuie, groasă de 0,20 m. Stratul Starčevo-Criş avea culoarea negricioasă, caracterizat de o argilă pigmentată cu chirpici ars mărunţit. Depunerea aparţinând probabil unei faze târzii a culturii Starčevo-Criş era foarte bogată în material ceramic decorat cu pictură (motive geometrice) şi imprimat (motive precum brăduţ, spic de grâu, fagure), incizii (motive în reţea).

La baza depunerii culturale Starčevo-Criş, în caroul 1 la -0,80-0,90 m a fost descoperit un mormânt de inhumaţie. A aparţinut unui copil de 7-8 ani, sex indeterminabil, aşezat în decubit lateral stânga, orientat cu capul la sud şi picioarele la nord. Scheletul ce era slab conservat având multe oase lipsă, era acoperit parţial de fragmente ceramice.

Cercetarea din acest an coroborată cu cele din anul 2009 a dus la identificarea tuturor limitelor aşezării eneolitice. De asemenea, am observat că aşezarea atribuită nivelul neolitic timpuriu depăşeşte cu mult limitele stabilite pentru cea eneolitică. Am constatat că cea mai mare parte din sit este acoperită de case şi drumul judeţean, doar aproximativ 20% a putut sau mai poate fi abordat de cercetarea arheologică.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu