Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Brăila | Site: Cartier Biserica Veche | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Late Medieval;
Restoration of Historic Monuments
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Brăila
Locality   Brăila
Commune   Brăila
Site  Cartier Biserica Veche
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cândea Ionel Site director Muzeul Brăilei
National Arch. Record Site Code 42691.06
Report "Zona fostei mitropolii a Proilaviei" din cadrul vetrei medievale a oraşului Brăila este amplasată în partea de centru şi sud a acesteia, fiind bine delimitată de actualul bulevard Al. I. Cuza, adică ultimul zid de apărare al cetăţii Brăilei de până la 1829.
Cercetări s-au desfăşurat din 1998, sistematic, în punctele: Piaţa Traian, str. Gheorghe Marinescu nr.15, str. Logofăt Tăutu nr. 3. Sondaje prilejuite de obligaţia descărcării terenului de sarcină arheologică s-au efectuat şi în alte puncte (exemplu str. Frumoasă nr. 4). Evident, întregul sit se află sub oraşul modern şi contemporan cu o mulţime de intervenţii asupra zonei respective, din fericire, nu în profunzime.
Importanţa zonei, în cadrul vetrei medievale a oraşului Brăila (atestat documentar în 1368), este dată de faptul că ea a devenit cartierul creştin al oraşului Brăila, ocupat de turci la 1538 şi care se aşează în zona cea mai înaltă, stăpânită până atunci de români.
Obiectivele cercetării vizează mai buna cunoaştere a genezei şi a evoluţiei aşezării medievale de caracter citadin de la Brăila. Rezultatele de până în prezent au permis conturarea cu destulă aproximaţie a vetrei medievale a aşezării din secolele XIV - XV, precum şi tendinţele de evoluţie ale acesteia în secolele XVI - XVIII. Descoperirile realizate în punctele amintite, chiar şi înainte de 1998, constau în principal în identificarea a cel puţin trei necropole creştine ce au funcţionat în acest perimetru, dintre care două destul de târzii - secolele XVIII - XIX.
În campania din anul 2000, au fost realizate: S. 1 (2 x 2m), pe strada Veche nr. 2, un sondaj pentru respectarea condiţiilor de acord în vederea construirii unei locuinţe. Apoi pe strada Logofăt Tăutu nr. 3 a fost realizată o nouă suprafaţă, S. 3, în continuarea cercetărilor din anul 1999. Această suprafaţă a fost de 4 x 4,5 m şi a fost executată la o distanţă de 1,5 m faţă de S. 2. Aşa cum ne-am aşteptat aici au continuat să apară morminte din necropola creştină târzie (sec. XVIII - XIX) descoperită în anul anterior.
În total au fost evidenţiate şi cercetate 44 de morminte de inhumaţie şi un număr de 5 gropi menajere. Evident, materialul este foarte divers - de la ceramică la sticlă şi de la monede la obiecte de podoabă. Toate au fost prelucrate şi conservate sau restaurate în cadrul laboratorului Muzeului Brăilei, aflându-se depozitate aici. Tehnicile de prelucrare au avut în vedere analize şi prelucrări statistice, mai ales pentru mormintele necropolelor, precum şi analize antropologice, paleobotanice şi arheozoologice.
Pentru viitor Muzeul Brăilei îşi propune să prelucreze materialul rezultat din cercetarea necropolelor pe baza unui program special de arheologie funerară realizat în colaborare cu firma "Ovisoft SRL".
Obiectivul cercetărilor viitoare constă în studierea terenului din apropierea zonei în care s-a aflat biserica mitropoliei Proilaviei ce s-a distrus în 1846. Toate descoperirile din acest din urmă punct vor fi conservate şi expuse în cadrul expoziţiei de bază a Secţiei de istorie veche şi arheologie a Muzeului Brăilei. Pe locul respectiv se va ridica o capelă după încheierea cercetărilor.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu