Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Brăila | Site: Faleza Dunării, str. Logofăt Tăutu nr. 3 | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Brăila
Locality   Brăila
Commune   Brăila
Site  Faleza Dunării, str. Logofăt Tăutu nr. 3
Site Sector
Site name   cartier Brăiliţa
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cândea Ionel Site director Muzeul Brăilei
National Arch. Record Site Code 42691.03
Report În cursul anului 1999 Muzeul Brăilei a continuat cercetarea sistematică a malului înalt al Dunării în zona "Faleză". Ne-am apropiat astfel la circa 350-400 m de locul pe care s-a aflat până la 1842 (după alţii 1846) biserica mitropoliei Prolaviei. Cu alte cuvinte, cercetarea s-a desfăşurat pe amplasamentul fostului cartier creştin al oraşului, cel puţin de la jumătatea secolului al XVI-lea înainte.
Au fost realizate două casete de 4x4 m şi respectiv 3,5x6 m care au suferit, în funcţie de situaţiile întâlnite, mici modificări.
Rezultatul cel mai însemnat al investigaţiilor arheologice din punctul str. Logofăt Tăutu nr.3 ni se pare a fi descoperirea unei necropole târzii (sfârşitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea), conţinând un număr de 47 morminte (întregi şi reînhumări).
Prezenţa lui se leagă de elementele amintite mai sus dar, e posibil ca el să fi apărut datorită existenţei în zonă a unui spital amintit în primele planuri ale oraşului de după 1830. Nu este exclus ca acest spital să fi existat şi înainte de 1829.
La fel, menţionăm descoperirea a două gropi menajere cu un bogat şi variat inventar, la care se adaugă şi o locuinţă de suprafaţă, parţial surprinsă în caseta 2, cu temelie din piatră, mai veche decât mormintele care o suprapun.
Inventarul însumează pentru toate complexele descoperite 30 de monede (în majoritate otomane şi într-o stare de conservare precară), 13 cercei, 14 copci, 12 nasturi, 1 brăţară, 6 mărgele, 4 inele, 2 bolduri, 1 cârlig de undiţă, 1 tripod pentru ars vase ceramice în şarjă, 3 lulele de lut.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu