Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Brăila | Site: vatra medievală a oraşului, str. Pensionatului nr. 14 | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Brăila
Locality   Brăila
Commune   mun. Brăila
Site  vatra medievală a oraşului, str. Pensionatului nr. 14
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cândea Ionel Muzeul Brăilei
National Arch. Record Site Code 42691.04
Report Cercetarea arheologică din punctul strada Pensionatului nr. 14, sau Orientului nr. 3, se înscrie în intenţia noastră de a continua sistematic investigaţiile în zona vetrei medievale a oraşului Brăila.
Cu mijloacele financiare modeste ale Muzeului Brăilei, s-a putut realiza doar o singură secţiune (S1) pe o suprafaţă liberă de orice amplasament, aflată pe terasa înaltă a Dunării. Ea a avut mai mult un caracter de sondaj pe o suprafaţă atât de mare, unde în viitor se poate continua cu cel puţin alte două secţiuni.
Pe de altă parte ne aflăm într-o zonă foarte aproape de miezul vetrei medievale, aşa cum l-am delimitat prin cercetările de până acum.
Secţiunea (S1) a măsurat 12 x 2 m, şi a avut drept rezultat descoperirea unui număr de nouă gropi menajere (G1-G9) precum şi a unui mormânt creştin (M1).
Mormântul de femeie M1 (-75 cm) a conţinut şi inventar care a constat într-un inel (probabil argint) şi trei nasturi din os aflate în regiunea sternului. Mormântul se datează probabil la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea după cum în bună parte ceramica recoltată din cele nouă gropi menajere se plasează în acest segment cronologic şi chiar mai târziu.
Tot din rândul inventarului ceramic remarcăm prezenţa unor fragmente provenind de la discuri ornamentale - nesmălţuite sau de la vase cu picior inelar. Unele dintre acestea au dimensiuni (este vorba de piciorul inelar) prea puţin întâlnite până acum la Brăila. Mai mult, au şi decor uşor incizat, dimensiunile unor astfel de străchini, farfurii sau boluri fiind apreciabile. Predomină smalţul verde-oliv, alături de alte culori şi motive întâlnite mai des la Brăila - aripa de pasăre - dar şi în alte părţi.
în gropile menajere au continuat să apară vase din sticlă (sec. XVIII) precum şi sfeşnice din lut sau gâturi de ulcioare, semnificativ fiind faptul că numărul fragmentelor de lulele de factură otomană a fost, în această secţiune, extrem de redus.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu