Colectivul Muzeului din Huşi, a efectuat o săpătură de salvare în aşezarea geto-dacică din punctul "Dealul lui Bălan - Huşi". Staţiunea este situată pe un promontoriu la vest de oraş la o altitudine de 200 m. Cercetările de suprafaţă efectuate în anii anteriori au stabilit că aşezarea se întinde pe cca. 6 ha. Nu a putut fi cercetată decât parţial din cauza plantaţilor de viţă de vie care se întind, aproape, pe întreaga suprafaţă a aşezării.
În funcţie de situaţia din teren, s-au trasat 3 secţiuni cu orientarea NE-SV şi 2 casete. S-au descoperit resturile a două locuinţe de suprafaţă distruse. S-a recuperat mult material ceramic fragmentar, oase de animale şi câteva fragmente de amforă grecească ce au permis datarea nivelului de cultură în sec. IV - III a.Chr. Spre deosebire de alte staţiuni geto-dacice cercetate în zonă (Corni-Huşi, Buneşti), la "Dealul lui Bălan" nu au apărut unelte din fier iar numărul obiectelor din lut ars (fusaiole, calapoade pentru lustruitul ceramicii) este relativ redus, situaţie datorată şi imposibilităţii efectuării unei cercetări de durată.
În general, ceramica descoperită îşi găseşte, atât prin repertoriul formelor cât şi prin repertoriul motivelor decorative, analogii cu materialele ceramice prezente şi în alte staţiuni geto-dacice din sec. IV - III a.Chr.