Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Capidava | Commune: Topalu | County: Constanţa | Site: Sectorul X extramuros | Excavation Year: 2016

Excavation Year   2016
Epoch
Early Medieval Age (7th - 13th cent.)
Periods
Medieval Age
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Capidava
Commune   Topalu
Site  Sectorul X extramuros
Site Sector Sector X extramuran
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Dobrinescu Cătălin Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Kelemen Beatrice Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Pinter Zeno-Karl Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Stoia Adrian
Urduzia Claudia Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu
National Arch. Record Site Code 63063.10
Report Din motive independente de intenţiile coordonatorul şantierului sau ale membrilor colectivului de cercetare, suma de 25.000 RON alocată pentru cercetarea arheologică sistematică în campania 2016 de către Ministerul Culturii prin Comisia Naţională de Arheologie nu a fost consumată nici pentru cercetare arheologică propriu zisă şi nici pentru alte cheltuieli eligibile conexe cercetării arheologice (prospecţiuni şi analize diverse, conservare primară etc.). Situaţia nu are precedent în istoricul alocării fondurilor de cercetare ale MC la Capidava şi nici pentru vreunul dintre şantierele arheologice unde MINAC deţine calitatea de organizator. Coordonatorul ştiinţific al sitului a solicitat oficial MC finanţarea respectivei campanii arheologice prin MINAC – instituţie organizatoare, care a semnat contractul de finanţare nr. 5/ 02.09.2016, dar fără a-l mai pune apoi în practică.
Ca atare, singurele cercetări arheologice desfăşurate la Capidava în 2016 au fost cele finanţate de către MNIR – instituţie parteneră în cadrul proiectului de cercetare al sitului (sectorul VII intra muros), respectiv în sectorul X extra muros (necropola medio-bizantină), unde cercetarea se desfăşoară sub coordonarea dr. Cătălin Dobrinescu (MINAC) şi cu participarea directă a Universităţii Lucian Blaga – Sibiu/ Muzeului Naţional Brukenthal – Sibiu. Aici, ca şi în sectorul VII, au participat la săpătura propriu zisă studenţi, masteranzi, doctoranzi de la Universitatea Lucian Blaga, respectiv de la Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Istorie, în stagii de practică arheologică susţinute de către respectivele instituţii de învăţământ superior.

Punct: Sectorul X extramuros

Perioada desfăşurării cercetării arheologice: 4 - 16 iulie 2016

Suprafaţa cercetată: Cercetarea din acest an a continuat cercetările anterioare din anii 2010-2014 de la Capidava, sector X, terasa B şi s-a concentrat în special asupra necropolei medievale de aici, în vederea surprinderii şi cercetării limitei sud-estice a acesteia. Pe de o parte a continuat cercetarea în unele dintre secţiunile deschise în anii anteriori (S III), pe de altă parte a fost deschisă o nouă secţiune, S V (10 x 2 m) la vest de secţiunea S III.
Obiectiv / rezultatul cercetărilor arheologice din campania 2016:
Cercetările s-au concentrat în special pe dezvelirea mormintelor de înhumaţie din necropola medievală, dintre care 18 morminte din zonă au fost cercetate anterior (5 în campania 2010, 4 în campania 2013 şi 9 în campania 2014). În acest scop în anul 2016 a fost deschisă o nouă suprafaţă (S V) la vest de secţiunea S III (şi mai de parte de S Ib şi S I). Deoarece stratigrafia terasei (observată şi înregistrată în campaniile anterioare) este una relativ simplă şi unitară, s-a considerat că nu mai este necesară păstrarea unui martor şi noua secţiune a fost trasată imediat lângă cea veche. S-a lucrat de asemenea în continuare în secţiunea S III. Noua suprafaţă, ca şi continuarea cercetării în cea veche, au permis descoperirea şi cercetarea a 6 noi morminte de înhumaţie toate orientate V-E, din care 5 aparţin unor copii şi unul singur unui adult, după cum urmează:
M 20 – mormânt de copil (aprox. 0 - 6 luni), descoperit în secţiunea S III, la 2 m de capătul de nord al acesteia. Mai multe pietre de dimensiuni medii par a marca groapa, care nu se poate distinge în alt fel de pământul din jur. Mormântul a fost deranjat anterior cercetării şi se păstrează doar parţial, în stare precară. Nu prezintă inventar.
M 21 – mormânt de copil (aprox. 6 – 12 luni), descoperit în caroul 3 al secţiunii S III. Este aşezat în decubit dorsal cu mâinile pe piept. Groapa nu se poate distinge de pământul din jur. Mormântul a fost parţial deranjat anterior şi nu prezintă inventar. Adâncimea la conturare: - 1,05 m.
M 22 – mormânt de adult, descoperit în capătul de sud al S III, intrând parţial sub profilul dintre S III şi S IV (s-a făcut casetare). Groapa s-a distins doar prin consistenţă de pământul din jur. Scheletul, în bună stare, se afla depus în decubit dorsal, cu mâinile pe piept. Lipsesc femurul stâng şi tibia, peroneul şi falangele ambelor picioare. Are dinţii foarte tociţi, probleme cu oasele şi osificări. Prezintă o spărtură a osului la obrazul stâng. Mormântul este suprapus de complexul 26 (structură pietre) şi taie complexul 30 (podină de lut). A fost deranjat de asemenea în zona inferioară de un alt complex, dar marginile acestuia din urmă nu au putut fi identificate cu precizie în pământul din zonă. Nu avea inventar.
M 23 – mormânt de copil (aprox. 0-6 luni), descoperit în caroul 3 al secţiunii S V. Mormântul a fost deranjat anterior şi oasele sunt în stare precară. Umplutura gropii nu se putea distinge de pământul din jur. Nu avea inventar. Adâncimea la conturare: - 0,65 m.
M 24 – mormânt de copil (aprox. 1-2 ani), descoperit în capătul nordic al secţiunii S V. Scheletul, în stare de conservare relativ bună, se afla în decubit dorsal cu unul din braţe pe abdomen. Groapa nu s-a putut distinge de stratul din zonă. Nu avea inventar.
M 25 – mormânt de copil descoperit în capătul sudic al S V. Groapa conturată cu galben în stratul galben-cenuşiu al zonei, este posibil să nu fie a mormântului, ci a unei intervenţii ulterioare care a deranjat mormântul. Au fost găsite doar câteva fragmente din schelet. Adâncimea la conturare: - 0,87 m.
Inventarul mormintelor descoperite pe această terasă în campaniile anterioare (inel cu pentagramă, cercel-verigă, butoni-pandantivi, brăţară, verigi, toate din bronz şi un pandantiv globular de sticlă) au dus la datarea mormintelor în secolul al X-lea – începutul secolului XI (8). Deşi mormintele descoperite în campania 2016 sunt lipsite de inventar, luând în considerare caracteristicile lor considerăm că ele aparţin aceluiaşi orizont de înmormântare si prin urmare propunem, în acest stadiu al cercetării, o datare asemănătoare.
Au fost cercetate de asemenea trei complexe:

- Cx 26 – structură de pietre cu fragmente ceramice, aflată în capătul sudic al S III şi care suprapune M 22;

- Cx 30 – podină de lut, aparţinând probabil unei locuinţe, surprinsă în carourile sudice atât din S III, cât şi din S V şi tăiată de groapa mormântului M 22. În urma curăţării complexului a fost recuperat un împungător din os, un pandantiv (?) fragmentar din piatră şlefuită şi o sferă ceramică de mici dimensiuni (greutate ?);

- Cx 31 – groapă cu oase grupate de animale, aflată în carourile 2-3 (de la nord la sud) ale secţiunii S III. Din zonă, dar fără a putea fi asociat cu certitudine complexului, a fost recuperat un fragment de fier foarte oxidat, cu utilitate nedeterminată.

Desene realizate în 2016: Planurile secţiunilor S III şi S V în actualul stadiu al cercetării, cu figurarea mormintelor M 20 – M 25.
Fotografii realizate în 2016: Fotografii digitale generale ale tuturor suprafeţelor aflate în lucru şi fotografii generale şi detaliate ale fiecărui mormânt şi ale celorlalte complexe cercetate, precum şi fotografii ale materialului special rezultat în urma campaniei.
Materialul arheologic din anul 2016: Marea majoritate a materialului arheologic recuperat constă în oase umane şi de animale. Oasele umane au fost descoperite în mare parte în conexiune anatomică, în morminte. Cele animale au fost descoperite grupat în complexul 31 sau disparat, în stratul de cultură din zonă. Ambele categorii au fost trimise pentru analize la Centrul de Biologie Moleculară din cadrul Institutului de Cercetare în Bio-Nano-Ştiinţe al Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca. Din stratul de cultură au fost recuperate de asemenea mai multe materiale ceramice, care împreună cu materialul din inventarul complexelor 26, 30 şi 31, se află în depozitul şantierului. Cronologic, materialul recuperat din strat şi din cele trei complexe poate fi atribuit secolelor X – XI (cel aflat in situ), dar şi perioadei anterioare (întotdeauna în poziţie secundară şi asociat cu primul).
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes 8. Pinter, Z. K., Dobrinescu, C. I., Dragotă, A., Kelemen, B., Cercetări preliminare în necropola medievală de la Capidava (com. Topalu, jud. Constanţa), în Pontica, XLIV, 2011, p. 387-400.
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
sector-X
Chronicle of the Archaeological Excavations in Romania, 2016 Campaign. Report no. 13, Capidava, Sectorul X extramuros.<br /> Sector sector-X.<br /><a href='CronicaCAfotografii/2016/013-Capidava-CT-Punct-Cetate/sector-X/fig-10.JPG' target=_blank>Display the same picture in a new window</a> Chronicle of the Archaeological Excavations in Romania, 2016 Campaign. Report no. 13, Capidava, Sectorul X extramuros.<br /> Sector sector-X.<br /><a href='CronicaCAfotografii/2016/013-Capidava-CT-Punct-Cetate/sector-X/fig-11.JPG' target=_blank>Display the same picture in a new window</a> Chronicle of the Archaeological Excavations in Romania, 2016 Campaign. Report no. 13, Capidava, Sectorul X extramuros.<br /> Sector sector-X.<br /><a href='CronicaCAfotografii/2016/013-Capidava-CT-Punct-Cetate/sector-X/fig-7.jpg' target=_blank>Display the same picture in a new window</a> Chronicle of the Archaeological Excavations in Romania, 2016 Campaign. Report no. 13, Capidava, Sectorul X extramuros.<br /> Sector sector-X.<br /><a href='CronicaCAfotografii/2016/013-Capidava-CT-Punct-Cetate/sector-X/fig-8.jpg' target=_blank>Display the same picture in a new window</a> Chronicle of the Archaeological Excavations in Romania, 2016 Campaign. Report no. 13, Capidava, Sectorul X extramuros.<br /> Sector sector-X.<br /><a href='CronicaCAfotografii/2016/013-Capidava-CT-Punct-Cetate/sector-X/fig-9.JPG' target=_blank>Display the same picture in a new window</a>



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu