Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Ciocadia | County: Gorj | Site: Codrişoare | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Gorj
Locality   Ciocadia
Commune   Bengeşti-Ciocadia
Site  Codrişoare
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Hortopan Dumitru Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Marinoiu Vasile Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
National Arch. Record Site Code 78917.01
Report În urma sesizărilor primite de la locuitorul Simion Ţop din satul Ciocadia, s-a realizat un sondaj în punctul Codrişoare. Mâna de lucru a fost asigurată cu muncitori de la Muzeul Judeţean Gorj.
Punctul Codrişoare se află situat la intrarea, dinspre S în satul Ciocadia - la 300 m E de malul stâng al pârâului Ciocadia şi la 3 km N de DN 67 (Târgu Jiu - Râmnicu Vâlcea).
Sondajul a constat în trasarea unei casete cu dimensiuni de 3,5 x 2 m, în colţul de SV al unui platou cu o suprafaţă de cca. 6 ha.
La -0,3 m faţă de nivelul actual de călcare a apărut fundaţia unui zid din piatră de râu legată cu mortar de var cu o grosime de 0,6 m, orientată E - V. La -0,4 m s-a descoperit o suprafaţă de formă circulară, cu arsură puternică, având diametrul de 0,85 m şi grosimea de 0,2 m. Lângă zid, în partea sudică, a apărut un pavaj din piatră de râu de diferite dimensiuni.
Materialele arheologice descoperite sunt de factură romană: fragmente de olane, ţiglă şi cărămidă (acestea din urmă având diferite dimensiuni: 0,3 x 2,25 x 0,05 m; 0,39 x 0,25 x 0,06 m; 0,42 x 0,29 x 0,06 m, etc.), ceramică şi sticlă fragmentară, mai multe fragmente de la un vas de bronz, o aplică traforată din bronz, o fibulă traforată din bronz, o altă fibulă din bronz de tipul profilat, un cuţit din fier, un inel din fier având gravat chipul zeului Mercur, mai multe fragmente de argint dintr-un cercel filigranat de tipul "nodul lui Hercule", un fragment dintr-o mărgea discoidală din os decorat cu cercuri incizate concentrice, piroane din fier, un calapod din piatră, partea superioară a unui ac de păr din bronz.
Sondajul de la Ciocadia este încă insuficient pentru a trage unele concluzii privitoare la destinaţia locuirii romane de aici (villa rustica sau fortificaţie) sau referitoare la întinderea acesteia. Această descoperire vine să aducă pe harta arheologică a judeţului Gorj un nou sit de epocă romană care se încadrează cronologic în secolele II - III p. Chr.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu