Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Constanţa | Commune: or. Constanta | County: Constanţa | Site: Bd. I.G. Duca | Excavation Year: 2016

Excavation Year   2016
Epoch
Late Roman period (2nd - 4th cent.);
Age of migrations (4th - 6th cent.)
Periods
Roman Period;
Roman-Byzantine Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Constanţa
Commune   or. Constanta
Site   Bd. I.G. Duca
Site Sector Centru Bd. I.G. Duca, nr. 21 A
Site name   Tomis
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Mitroi Octavian Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Talmaţchi Gabriel Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
National Arch. Record Site Code 60428.16
Report Cercetările desfăşurate pe terenul de la această adresă, în vederea investiţiei „construire imobil D + P + 4E” (beneficiar Fudulia Niculae) au avut loc în perioadele 23 iunie – 7 iulie şi 31 august – 1 septembrie 2016. Au fost deschise consecutiv două secţiuni, S 1 (12,60 x 3,30 m) şi S 2 (10,60 x 3,50 m), orientate SV – NE, cu un martor intermediar cu lăţimea de 1,50 m, eliminat ulterior (fig. 13). În urma identificării în zona extremităţii de SV a perimetrului cercetat a complexului C 1, am procedat la întreruperea martorului intermediar pe o lungime de 2,60 m şi la deschiderea la SE de secţiunea S 2 a unei casete de 2,60 x 3,10 m în vederea cercetării unui interval cât mai amplu din acest complex. Restul suprafeţei aflate la SE de S 2 a fost ulterior decapat mecanizat, nefiind descoperite alte complexe arheologice cu ocazia acestei intervenţii.
Cu excepţia substrucţiilor unor clădiri moderne şi a unor depuneri din aceeaşi perioadă, a căror prezenţă a reclamat decaparea mecanizată a întregii suprafeţe până la o cotă medie de -0,50 m, terenul avea o stratigrafie simplă, alcătuită dintr-un strat de pământ vegetal vechi, de culoare brun-cenuşie, care suprapunea direct loess-ul. Nivelul pământului ,,viu” prezenta o coborâre bruscă înspre NE, de la o adâncime medie de 1 m până la cota de –2,45 m. Mormântul M 1 – incineraţie, cu alveolă centrală de formă patrulateră, cu colţurile rotunjite. Complexul, orientat E – V, s-a conturat la cota -1,05 m, avea adâncimea maximă de 1,32 m, şi dimensiunile: L. 2,40 m; La. 1,40 m. Mormântul avea un inventar bogat: o amforă de masă cu decor pictat, stil West Slope, de tip „pergamenian” (V. Lungu, Histria XIV. La céramique de style West Slope, Bucarest 2013, p. 75–79), un bol cu decor în relief, trei lagynoi, două opaiţe, un unguentariu, două strigilii de fier şi două pietre ponce.
În complex au fost descoperite mai multe obiecte din bronz: un polonic, o cupă semiovoidală de mici dimensiuni, doi cercei şi mici cuie (ţinte). Alte obiecte (trei aplice de sticlă de formă circulară, aplatizate pe o parte şi o platbandă de plumb răsucită) reprezintă, probabil, resturi ale unei coroane funerare (E. Asderaki, Th. Rehren, Complex Beauty: The Manufacture of Hellenistic Wreaths, in: Y. Facorellis, N. Zacharias, K. Polikreti (eds.), Proceedings of the 4th Symposium of Hellenic Society of Archaeometry, BAR Int. Ser. 1746, Oxford, 2008, p. 511). Pe baza ansamblului inventarului, datăm preliminar complexul sepulcral în sec. II a. Chr. (fig. 14–17). Tipul de mormânt de incineraţie cu alveolă centrală de formă patrulateră cu colţurile rotunjite a fost atestat în cadrul necropolei elenistice a Tomisului cu ocazia unor cercetări arheologice cu caracter de salvare desfăşurate în anul 2015 pe str. Oborului, nr. 47D (CCA, Campania 2015, p. 162) şi în 2016 pe str. Avram Iancu, nr. 57 – 57 bis (vezi mai jos, mormântul M 1).

Complexul C 1 – se prezintă sub forma unui şanţ cu profilul în ,,V”, uşor albiat în partea inferioară. Şanţul s-a conturat la cota de -0,90 m, era orientat ENE - VSV, a fost dezvelit pe o porţiune în lungime de 7,70 m, avea lăţimi de 1,90 – 2,05 m şi adâncimi de 1,43 – 2,23 m faţă de nivelul actual. Acest complex a afectat uşor mormântul M 1 la extremitatea de V a acestuia. În umplutura şanţului au fost descoperite fragmente ceramice, tegulare şi vitrice datând din epocile romană şi romano-bizantină. Cu rezervele de rigoare, datorate dezvelirii lor parţiale, complexul C 1 poate fi interpretat drept demarcaţie a unei parcele funerare în cadrul necropolelor tomitane din epoca romană. În cadrul unor intervenţii arheologice desfăşurate în ultimii ani în zona de necropolă a sitului arheologic Tomis, au mai fost identificate excavaţii în loess de acest gen, conţinând materiale arheologice de epocă romană, care erau situate în imediata apropiere a unor complexe funerare cu aceeaşi datare. Un şanţ cu material ceramic datat în sec. III – V p. Chr. în umplutură, descoperit pe str. Labirint, nr. 5 (cercetare arheologică preventivă Constantin Chera şi Cătălin-Mircea Nopcea), situat în imediata apropiere a unui mormânt de inhumaţie cu cameră de acces şi firidă longitudinală, datat în sec. III p. Chr., descoperit anterior pe str. Labirint, nr. 3. Şanţuri de mari dimensiuni, cu materiale datând din sec. II – III p. Chr. au fost descoperite pe str. Oborului, nr. 35–37, alături de morminte datate în acelaşi interval cronologic (CCA, Campania 2015, p. 161–162). Vezi de asemenea descoperirile din 2016 din sectorul nordic (str. Dumbrava Roşie 86, str. Chiliei 16), central (str. Dacia 1B) şi vestic (str. Oborului
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu