Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Grădiştea | County: Călăraşi | Site: Grădiştea Coslogeni (La Clinci) | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Neolithic;
Bronze Age
Periods
Neolithic;
Bronze Age
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Tumular grave
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Călăraşi
Locality   Grădiştea
Commune   Grădiştea
Site  Grădiştea Coslogeni (La Clinci)
Site Sector
Site name   La Castel
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Neagu Marian Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi
Pandrea Stănică Muzeul Brăilei
Parnic Valentin Aurel Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi
National Arch. Record Site Code 93673.01
Report În campania 1999, săpăturile de la Grădiştea Coslogeni au avut ca obiectiv continuarea cercetărilor din campania precedentă, pentru a epuiza complexele arheologice din anul anterior.
Cercetările s-au efectuat în S w şi S I în nivelul cultural Coslogeni (cenuşar) şi mantaua tumululuidin bronzul timpuriu .
1. Cenuşarul Coslogeni - săpăturile au pornit de la 0,90 m, din nivelul de construcţie Coslogeni. Au fost observate 3 etape de construcţie ale podinei structurii de suprafaţă SL 1, atent făţuite, cu o grosime de 8-10 cm, fiecare, intercalate de două niveluri de amenajare, cu o grosime de 15 - 20 cm.
2. Tumulul din bronzul timpuriu - În S w, St. A şi St. B, mantaua tumulului nu a fost identificată până la adâncimea de 1,30 m. Aceasta a fost mai bine observată în S w, St. C şi St. D, începând cu h - 0,80 cm, până la h - 1,48 m.
3. Mormântul M 17 - a apărut la h - 1,45 m, în mantaua tumulului. Groapa mormântului era ovală cu diametrul de 179 X 70 cm. şi cu o adâncime de 15 - 18 cm. Scheletul era aşezat chircit, pe stânga, orientat N - S. Mâinile strângeau sub bărbie un femur de oaie.
4. Nu a fost identificat un nivel propriu-zis de locuire neolitic, probabil distrus parţial de intervenţiile ulterioare(M 17 şi prima manta a tumulului).Au fost descoperite mai multe fragmente de chrpic nearse aflate în poziţie secundară, fragmente ceramice şi două unelte de silex, ceea ce confirmă cercetările anterioare, care fixau în această zonă una din marginile aşezării neolitice.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu