Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Coslogeni | Commune: Dichiseni | County: Călăraşi | Site: Grădiştea Coslogeni, (La clinci) | Excavation Year: 2002

Excavation Year   2002
Epoch
Neolithic;
Bronze Age
Periods
Neolithic;
Bronze Age
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Călăraşi
Locality   Coslogeni
Commune   Dichiseni
Site  Grădiştea Coslogeni, (La clinci)
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Neagu Marian Site director Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi
Pandrea Stănică Sector director Muzeul Brăilei
Parnic Valentin Aurel Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi
National Arch. Record Site Code 93343.02
Report Obiectivele cercetării:
În campania anului 2002 colectivul şantierului şi-a propus următoarele obiective:
a. Cercetarea complexului b7 ( bordei neolitic) .
b. Cercetarea şi conservarea profilurilor estic şi nordic al secţiunii ?.
c. Cercetarea celui de-al treilea nivel ocupaţional al construcţiei din epoca bronzului - cultura Coslogeni, din suprafaţa W (A, B, C), S I, Y (A, B, C, D).
d. Limitele vestice şi estice ale aşezării neolitice.
e. Limitele estice şi sud-estice ale tumulului din perioada de tranziţie şi începutul epocii bronzului şi relaţia stratigrafică cu cenuşarul Coslogeni.
Neolitic:
Bordeiul b7- Săpătura a pus în evidenţă trei nivele ocupaţionale ale unui bordei neolitic. Dimensiunile gropii bordeiului din cel de-al doilea nivel de locuire sunt de 3,30 x 3,20 m. În extremitatea nordică a fost identificată o treaptă de intrare în bordei la adâncimea de –2,10 m marcată printr-un pământ galben.
Au fost descoperite in situ vatra, porţiuni dintr-o podea bătătorită, bucăţi de chirpici, fragmente ceramice sub un strat de cenuşă amestecată cu scoici, oase şi o cantitate importantă de solzi de peşte.
Fiecare nivel de locuire al bordeiului este căpăcuit de un nivel de reutilizare pentru depuneri menajere format invariabil din cenuşă, oase, scoici şi solzi de peşte.
Structuri de locuire (colibe) puse în evidenţă în suprafeţele W A, B, C/Y A, B/S I la adâncimea de -1,60 -1,80 m sub forma unor concentrări de materiale arheologice (chirpici, fragmente ceramice, pietre, unelte şi aşchii de silex). Prin cercetări microstratigrafice s-a observat ca element de amenajare a spaţiului colibelor o uşoară albiere a terenului (0,15 - 0,20 m). La partea superioară a acestor depuneri constatăm abandonarea colibelor şi utilizarea lor ca zonă menajeră, materializată printr-o cantitate mai mare de resturi osteologice.
În campania din anul 2002, cercetările au continuat în S ? (bordeiului B 7), în S W şi S Y - în zona tumulului din Bronzul timpuriu şi a "cenuşarului" aparţinând culturii Coslogeni.
Tumulul din Bronzul timpuriu:
În 2002 am continuat cercetările în S W Cas C - Cas D, adâncindu-ne sub nivelul mormintelor M 1/2000, M 2/2001 şi M 3/2001. Sub M 2/2001 am descoperit groapa unui alt mormânt pe care l-am numit M 4/2002.
M 4/2002. A fost identificat la adâncimea de -2,20/-2,26 m, sub un strat de cca. 8-10 cm de lut galben (acest strat de lut era de fapt un "soclu" pe care fuseseră depuse resturile de schelet din M 2/2001). Groapa, identificată datorită pământului de umplutură de culoare brun-gălbuie, era de formă ovală cu D = 150 x 130 cm şi adâncimea maximă de 50 cm. Scheletul, aparţinând unui matur, avea lungimea totală de 175 cm, era depus chircit pe partea stângă (între coloana vertebrală şi femur este un unghi de 900), cu pieptul întors spre fundul gropii, orientat pe direcţia N - S (coloana vertebrală era orientată exact pe direcţia N - S). Mâna dreaptă era sub corp, iar mâna stângă uşor flexată din cot; picioarele erau şi ele flexate, între femure şi oasele gambei fiind un unghi de 450. Lângă umărul stâng, în dreptul craniului, am descoperit o cupă din bronzul timpuriu, iar lângă umărul drept, tot în dreptul craniului, s-a găsit o strachină bitronconică databilă, de asemenea, în bronzul timpuriu.
În actualul stadiu al cercetărilor, având în vedere principalele aspecte ale ritualului de inhumare al defunctului din M 4/2002 şi faptul că deasupra sa se afla jumătatea inferioară a scheletului din M 2/2001, credem că defunctul din M 4/2002 era o persoană cu o poziţie socială privilegiată, căruia i s-au depus ca ofrande cele două vase din groapa mormântului. Considerăm, de asemenea, că resturile de schelet din M 2/2001 aflate deasupra M 4/2002 erau o depunere rituală pentru defunctul din M 4/2002.
"Cenuşarul" aparţinând culturii Coslogeni:
În 2002 am continuat cercetările în S I, S W şi S Y pentru a evidenţia edificiul aparţinând culturii Coslogeni, numit de noi SL 1. În 2000 au fost evidenţiate mai multe niveluri de podină din lut, iar 2001 o parte din pereţii aparţinând acestui edificiu.
În 2002, am pus în evidenţă un al treilea nivel de podină din lut galben, ce începea la adâncimea de -1 m şi sfârşea la cca. -1,13 m. De asemenea, am descoperit mai multe gropi de par/stâlp, dar şi o amenajare extrem de interesantă - este vorba de un soclu din lut, înalt de 10 cm în mijlocul căruia se afla o alveolare de formă ovală (L = 1,40 m şi l = 0,80 m), cu adâncimea de 10 - 12 cm şi ale cărei margini erau evidenţiate de o gardină din lut (h = 6 cm).
În actualul stadiu al cercetărilor, după trei campanii de săpături, SL 1 ne apare ca un edificiu ce a cunoscut mai multe faze de existenţă:
1. În faza I (nivelul inferior), avem de-a face cu o amenajare formată dintr-o podină din lut (groasă de 10 - 12 cm), perforată de gropi de pari, iar din loc în loc, deasupra acesteia au fost ridicate mai multe vetre; în acest moment SL 1 ocupă o suprafaţă de aproximativ 10 x 12 m.
2. În faza II (nivelul mijlociu), SL 1 se extinde, are o formă patrulateră, cu latura de cca. 20 m; în această fază apar, pe lângă podina din lut groasă de 12-14 cm, amenajarea formată din soclul din lut şi alveolarea cu gardină; tot în acest moment apar foarte multe gropi de par, resturile de pereţi prăbuşiţi, gropile (umplute cu fragmente ceramice şi resturi de oase şi scoici), dar şi mici grămezi formate din resturi de pereţi arşi, cenuşă, cărbuni şi fragmente ceramice.
3. În faza III (nivelul superior), SL 1 se prezintă sub forma unei podini din lut, peste care s-au depus, în mici grămezi, fragmente ceramice, cărbuni, cenuşă, resturi de oase şi de scoici; aceste grămezi erau acoperite cu un strat fin de lut, gros de 3 - 4 cm.
Raportul dintre tumulul din bronzul timpuriu şi "cenuşarul" Coslogeni:
În 2002, am observat următoarea situaţie: în S W Cas A, podina SL 1 din faza II (de maximă extindere a edificiului), se află la cca. 15 cm deasupra scheletului calului descoperit în M 1/2000. Întrucât calul aflat în M 1/2000 este sub podina SL 1, dar la o distanţă foarte mică, credem că SL 1, inclusiv "cenuşarul" Coslogeni, au deranjat, în bună măsură, ultima manta a tumulului din bronzul timpuriu.
Abstract other lang.
Abstract   During the 2002 campaign theexcavation aimed at: the investigation of a Neolithic sunken-floored building, the investigation and conservation of some profiles, the investigation into the third occupational level of the Bronze Age construction – the Coslogeni culture, the west and east borders of the Neolithic settlement and the east and south-east borders of the tumulus from the transition period and the early Bronze Age and the stratigraphical relation with the Coslogeni ash deposit.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu