Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Gherghiţa | County: Prahova | Site: Şcoala generală | Excavation Year: 2010

Excavation Year   2010
Epoch
Late Medieval;
Unspecified
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Urban settlement;
Rural settlement;
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Prahova
Locality   Gherghiţa
Commune   Gherghiţa
Site  Şcoala generală
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Grigore Nina Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Olteanu Ştefan Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşti
Peneş Marinela Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
National Arch. Record Site Code 133438.01
Report În campania din anul 2010 s-a dezvelit S14 din 2009 între c.18-24, capătul sudic, s-a prelungit secţiunea cu 1,30 m până la construcţia C.A.P şi s-a deschis o casetă de 1,30 x 1,30 m în taluzul vestic (spre şcoală).
În c.24-25,30 s-au descoperit resturile unei construcţii din piatră legată cu mortar, de formă circulară, cu diametrul la gură 1,30 m adâncit în interior 1 m. Probabil un bazin pentru colectat apa, efectuat din mortar, care s-a săpat de la nivelul plăcii de mortar identificată cu un nivel de locuire de sfârşit de sec. XVI început de XVII. Această construcţie circulară a fost descoperită pe jumătate, deoarece cealaltă jumătate a fost distrusă de construcţia modernă a fostului C.A.P. Pe fundul acestui „bazin” se aflau cantităţi importante de pietriş şi nisip, materiale care se pun de obicei în bazin pentru filtrarea apei. Fundul acestuia zace pe nivelul de fundaţie de la Pătraşcu Vodă.
În caseta extinsă în taluzul vestic al secţiunii nr. 14, s-au descoperit resturile unei construcţii din mortar, de formă alungită cu diametrul mare de 1,50/1,30, al cărei capăt a fost receptat şi în S15 (dincolo de gardul despărţitor în incinta C.A.P. unde s-a trasat în prelungire S15). La prima vedere pare a fi vorba de o varniţă cu o lungă activitate de funcţionare. La nivelul varniţei (în pământul de umplutură) au fost descoperite fragmente ceramice din sec. XVI, fapt pentru care ne-a dat posibilitatea să o datăm de la finele sec. al XVI-lea, de la Mihai Viteazul. Sub această placă de mortar s-au descoperit două morminte care pe jumătate intră sub placa de mortar amintită, iar pe de altă parte perforează fundaţia de la Pătraşcu cel Bun.
Raportul sau relaţia dintre cele două etape de construcţie dintre Pătraşcu şi Mihai Viteazul confirmă situaţia din campania anului precedent (2009) când această stratigrafie s-a întâlnit pe toată secţiunea nr. 14 şi ajută la datarea celor două morminte înhumate după domnia lui Pătraşcu Vodă şi înaintea lui Mihai Viteazul. Situaţia descrisă mai sus datează cele două etape de construcţie dintre Pătraşcu şi Mihai.
În ceea ce priveşte anterioritatea unor morminte înainte de Pătraşcu Vodă, se poate spune că există un mormânt de copil care este săpat înainte de fundaţia lui Pătraşcu (mormânt de M3 copil 2009) care arată că fundaţia lui Pătraşcu s-a realizat pe morminte de inhumaţie anterioare şi care se pot data cel puţin de la finele sec. al XV-lea şi în prima jumătate a sec. al XVI-lea.
Tot în S14 c.20 în taluzul vestic vis-à-vis de placa lui Mihai Viteazul, la adâncimea de 1,20 m au fost descoperite două morminte de copil, M4, M5, unul cu cercei şi se datează stratigrafic înainte de fundaţia lui Mihai Viteazul.
În campania anului 2010, s-a delimitat mai bine fundaţia lui clădirii atribuită voievodului Pătraşcu, ce avea dimensiuni de cca. 1,25 - 1,30 m lăţime şi s-a putut stabili direcţia de orientare a fundaţiei zidului, spre E, în direcţia bisericii „Sf. Dumitru” (existentă astăzi), construită în anul 1705.
Tot în campania anului 2009 s-a trasat S15, lungime 20 m, lăţime 2,75, dincolo de gardul dintre şcoală şi fostul sediu C.A.P. Gherghiţa, teren care făcea parte din curtea şcolii (aproximativ în prelungirea secţiunii 14). În c.0-2 s-a descoperit o platformă de mortar cu pietre încastrate, care se păstrează pe 10-15 cm în şanţul de fundaţie iniţial. Aici s-a constatat că la nivelul şanţului de fundaţie de la Pătraşcu s-a realizat o decapare a întregului teren din această zonă. Peste acesta s-a depus ulterior un strat de cca. 0,10-0,15 m grosime, pământ galben, urmat de o altă depunere de 0,10 m pietriş în sec. XVIII-XIX, cu prilejul amenajării unei construcţii moderne (ulterior la sfârşitul sec. al XIX-lea aici fiind domeniu regal).
Singura dovadă a existenţei unei aşezări în această zonă o constituie cercetarea unei locuinţe în S15, c.16-20, datată - sfârşit de sec. XVI – început de sec. XVII, distrusă la rândul ei de construcţiile secolelor următoare. Din această locuinţă a fost scoasă la suprafaţă o cantitate foarte mare de fragmente ceramice, parţial întregibile (oale, căni, sfeşnice), lucrate la roată, smălţuite oliv, albe-gălbui, cu decor floral şi geometric.
În S15 în afară de descoperirea acelor resturi de fundaţie de la Pătraşcu Vodă, nu s-au mai receptat alte construcţii din acest complex domnesc, ceea ce presupune că restul construcţiei se întindea în zona estică a spaţiului respectiv, unde ulterior s-au construit clădiri în sec. XX, respectiv magaziile fostului C.A.P.
Tot în campania din 2010 cu prilejul unor săpături de salvare, s-a descoperit în zona de rezervaţie a târgului medieval, în curtea localnicului Costache Marius din Gherghiţa, un brăzdar de plug, din fier, tipul asimetric L= 29, 8, lăţime = 22, grs = 0,3 mm; manşon lng = 10 cm, lăţime = 13,2 cu otic L = 10,7, diametrul = 4,8 la adâncimea de 1,70 m, datat după analogii sec. al XV-lea – al XVI-lea. Piesa avea o depunere considerabilă de oxizi. A fost restaurată şi conservată pentru a fi expusă.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu