Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Giurgeni | County: Ialomiţa | Site: Piua Pietrii, Grind nr. 3 – Avicola; Grind nr. 6 - La Mănăstire | Excavation Year: 2008

Excavation Year   2008
Epoch
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Late Medieval Period
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Open settlement;
Church
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Ialomiţa
Locality   Giurgeni
Commune   Giurgeni
Site  Piua Pietrii, Grind nr. 3 – Avicola; Grind nr. 6 - La Mănăstire
Site Sector
Site name   Oraşul de Floci
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Coman Radu Muzeul Judeţean Ialomiţa
Ene Irina Muzeul Naţional de Istorie a României
Matei Gheorghe Muzeul Judeţean Ialomiţa
Mihai Daniela Institutul Naţional al Monumentelor Istorice
Niculescu Valentin Universitatea "Spiru Haret", Bucureşti
Păunescu Anca Site director Muzeul Naţional de Istorie a României
Popescu Irina-Maria Muzeul Olteniei, Craiova
National Arch. Record Site Code 93655.02
Report Obiectivele cercetării din anul 2008 au fost următoarele:
- Grind nr. 3 - „Avicola” - s-a continuat cercetarea locuinţelor cu faze de refacere din sec. XVI-XVII, (zona estică) şi în aria necropolei nr. 3 (zona vestică);
- Grind nr. 6 -“La Mănăstire” - au fost trasate 8 secţiuni cu dimensiuni diferite necesare pentru cercetarea nivelelor de locuire şi decopertarea fundaţiile unor construcţii descoperite în campanile anterioare de cercetare în vederea conservării lor şi punerii în valoare prin crearea unor obiective de vizitare turistică a sitului1.

Grind nr. 3 „Avicola”
Gheorghe Matei
În zona estică a sectorului s-au prelungit secţiunile I şi III2 paralele între ele cu încă 20 m (c.30-c.40) pre E. În suprafeţele cercetate au apărut resturile a două locuinţe: L12 şi L13. Podeaua L12, a apărut în SI, (c.31-c.34) la adâncimea de -0,30 -0,46 m, cu urme de pari şi laturile orientate E-V.
L13 a fost descoperită în SI, (c.31-c. 34) şi caseta D, la adâncimea de -0,80 m. În profilul secţiunii s-au observat trei faze de refacere a podelei locuinţei. Podeaua din faza nr.1 a fost amenajată din bârne de lemn şi se datează în a doua jumătate a secolului XVI cu ajutorul unei monede.
În suprafeţele SI şi III au fost identificate şi cercetate 7 gropi pentru depunerea rezidurilor menajere, de formă rotundă, cu diametrele cuprinse între 1 -1, 50 m, excepţie făcând Gr.6 de formă triunghiulară care presupunem că ar fi beciul L12 după poziţionare şi inventarul descoperit.
Inventarul arheologic al gropilor este compus din material ceramic fragmentat (smălţuit şi nesmălţuit), greutăţi pentru războiul de ţesut, cahle pentru sobă şi unelte de fier.
În zona vestică a sectorului, (necropola nr.3)3 au fost trasate două secţiuni paralele, SIV şi SV cu dimensiunile 19 x 2,50 m, în care au fost descoperite şi cercetate 15 morminte de inhumaţie (M88-102), cu orientare V-E. Foarte interesantă este situaţia din SV, c.1-c. 2 unde în jurul unui adult au fost descoperite 6 morminte de copii (infans I) şi alte două de adolescenţi (infans II).

Grind nr.6, “La Mănăstire”.
A. Păunescu, I. Ene, Gh. Matei, D. Mihai, I. Popescu, R. Coman, V. Niculescu.
În cadrul proiectului cultural-managerial pentru protejarea şi valorificarea unor monumente descoperite în sitului arheologic de la Oraşul de Floci, cercetarea arheologică din acest an s-a concentrat pe suprafaţa Grindului nr.6 cu scopul de a decoperta în vederea conservării şi protejării fundaţiilor unor construcţii descoperite şi cercetate în campaniile anterioare.
Încă din vara anului 2007 au fost dezvelite din nou zidurile de fundaţie ale Bisericii nr.1, (de la care se păstrează în elevaţie fragmentul din peretele nordic al pronaosului) cercetate în anii 1975-19774. La acea dată s-a amenajat o protecţie sumară a zidului pridorului care prezenta o stare de conservare foarte proastă. În vara anului 2008 s-au executat lucrări de conservare şi protecţie totală a zidurilor de fundaţie a acestei biserici
În cursul campaniei de cercetări arheologice din anul 1977 a fost descoperită şi cercetată fundaţia unei construcţii civile cu o suprafaţă de 46 m², compusă din două încăperi cu dimensiuni diferite, dintre care una avea temelia din blocuri de piatră fasonate, iar cea de a doua, adosată acesteia, avea temelia din piatră nefasonată, legată cu mortar slab. Această locuinţă a fost datată în a doua jumătate a sec. al XVI-lea5, pe baza monedelor descoperite. Până în prezent acestă locuinţă cu fundaţie din piatră îşi păstrează caracterul de unicat între locuinţele orăşenilor ridicate pe structură de lemn şi chirpic. Din acest motiv s-a dezvelit din nou fundaţia din piatră a acestei locuinţe, la care s-au făcut lucrări de conservare a zidurilor şi de protejare. Cu acest prilej a fost descoperită o platformă din piatră spartă, de formă aproximativ dreptunghiulară, paralelă cu zidul de S al încăperii cu temelia din piatră nefasonată, care completează planul locuinţei. Acestă amenajare din spărturi de piatră depusă pe pământ, fără nici un fel de liant între ele, prin care se făcea accesul în locuinţă, se presupune că a fost acoperită cu lemn, deoarece între spărturile de piatră s-a găsit o cantitate mare de cuie din fier. Lângă zidul estic al locuinţei s-a descoperit şi o groapă din inventarul căreia menţionăm descoperirea unui cuţit de plug, un fragment din corpul unui sfeşnic din bronz, câteva fragmente de ceramică de import şi 3 monede care urmează să fie curăţate şi identificate. La o distanţă de cca. 2 m de această groapă, spre SE, s-au descoperit şi urmele varniţei folosită pentru construcţia casei.
Campania anului 1988 a prilejuit descoperirea şi cercetarea integrală ale fundaţiei din cărămidă şi mortar a unui edificiu de mari dimensiuni, de formă drepunghiulară (14,55 x 7,15 m), cu laturile lungi orientate SE-NV, prevăzut cu contraforturi la colţuri şi câte trei contraforturi dispuşi la distanţe egale pe laturile lungi, cărora le corespund trei pilaştrii spre interior6. Datarea edificării şi funcţionării acestei construcţii din cărămidă aparţine celei de a doua jumătăţi a secolului XVI, iar demantelarea lui s-a produs în prima jumătate a secolului XVIII, după cum atestă materialul numismatic descoperit. Planul cu totul deosebit al edificiului din cărămidă cu contraforturi prezintă un caracter de unicat în cadrul complexelor importante descoperite până în prezent în vatra oraşului medieval. Pentru punerea în valoare a importanţei acestui edificiu, în campania din acest an a fost din nou dezvelită fundaţia edificiului la care s-au executat lucrări de consolidare, conservare şi protejare în vederea punerii în valoare a patrimoniului arheologic descoperit în vatra Oraşului de Floci.
Obiectivele cercetării arheologice din vara anului 2008 s-au concentrat în zona Grindului nr.6, limitată spre S de Biserica nr.1 şi de drumul DN2A spre N, în care se află la distanţe mici unul de altul complexe importante, chiar dacă nu toate contemporane, atât cele menţionate în rândurile de mai sus cât şi ateliere de confecţionat în special nasturii de os sau alte obiecte de uz, locuinţe din lemn şi chirpic sau casa cu pivniţă7. În acest scop au fost trasate 8 secţiuni cu dimensiuni diferite, toate orientate N-S.
S001/2008 a fost trasată aproape de pe panta sud-vestică grindului nr.6. După îndepărtarea stratului de pământ vegetal, s-a observat că stratul de cultură a fost distrus de lucrările agricole din trecut şi la adâmcimea de cca. -0,50 m a apărut stratul de pământ galben steril din punct de vedere arheologic.
S002/2008, orientată N-S, a fost trasată la o distanţă de 4 m spre E de capătul nordic al primei secţiuni la care se adaugă casetele A şi B pentru cercetarea complexelor nr.3, (groapă cu depunere rituală), nr.5 şi nr.6 (gropi de mari dimensiuni pentru depunerea rezidurilor menajere, din care s-a recoltat un bogat material ceramic, parţial întregibil). În capătul sudic a secţiunii a fost descoperit şi un mormânt de inhumaţie (infans I) distrus parţial de o mică groapă cu resturi menajere (în special oase de animale, păsări şi peşte).
S003/2008 şi S004/2008 au fost trasate la 4 m distanţă de S002/2008, paralele, cu un martor de 0,50 m între ele. În suprafaţa lor a apărut colţul de NV şi laturile de NV şi SE al edificiului cu contraforturi. În capătul nordic al acestor secţiuni, la o distanţă de 5 m de latura edificiului, au fost descoperite 3 morminte de inhumaţie (adulţi) lipsite de inventar, a căror groapă avea adâncimea de cca 0,45 m faţă de nivelul actual de călcare.
S005/2008 şi S007/2008, orientate E-V, au fost trasate la o distanţă de 10 m la N de Biserica nr.1, în vederea sondării zonei unde în anii 1977-1978 a fost descoperite primul atelier pentru prelucrarea osului8. În suprafaţa ambelor secţiuni, la adâncimea de 0,60 m faţă de nivelul actual de călcare, a apărut suprafaţa unui paviment realizat din spărturi mici de piatră pe care erau răspândite fragmente de oase în diferite faze de prelucrare. În capătul vestic al S005 s-a descoperit o vatră ovală a cărei suprafaţă era acoperită cu spărturi de cărămidă ca un paviment.
S006/2008 a fost trasată perpendicular pe S005 pentru a urmări limita pavajului atelierului de prelucrare a osului. Aceasta nu a putut fi surprinsă deoarece au fost interceptate urmele secţiunilor tradate în anii 1978-1979.
S008/2008, orientată N-S, a fost trasată pentru a sonda suprafaţa limitată de absida Bisericii nr.1 şi zidurile edificiului cu contraforturi. Stratigrafia secţiunii cuprinde două nivele de locuire, distruse de incendii sau demantelări ale unor construcţii din chirpic şi cărămidă. Între aceste nivele se observă un strat de nivelare cu pământ galben cu aspect lutos, cu grosime variată, străpuns de gropi care pleacă de sub stratul de humus vegetal. Aproximativ în mijlocul secţiunii (c.12-16) au apărut la adâncimea de 0,30 m resturile unei locuinţe din lemn şi chirpic. Pentru cercetarea integrală a acesteia a fost trasată o casetă cu dimensiunile de 8 x 6 m. Locuinţa avea un plan dreptunghiular (4 x 8 m), cu laturile lungi orientate NV-SE. Aceasta locuinţă a fost amenajată peste urmele altor două locuinţe cu planuri şi orientări diferite, situaţie întâlnită şi în cursul campaniilor anterioare ale cercetării arheologice.
Materialul arheologic recoltat cuprinde fragmente ceramice ale vaselor de uz nesmălţuite şi smălţuite, fragmente ale ceramicii de import, unelte din fier, obiecte de podoabă, piese de os în diferite faze de prelucrare şi un număr foarte mare de monede. Tot acest material urmează să fie curăţat şi cercetat în vederea redactării raportului amănunţit al campaniei din anul 2008.
Abstract other lang.
Abstract   Location: Grind no. 3 – Avicola; Grind no. 6 - La Mănăstire [Monastery]
As part of the cultural–managerial project for the protection and valorisation of some monuments discovered in the medieval archaeological site of Oraşul de Floci [Floci Town], the archaeological excavations in this year focused on the area of Grind no. 6 in order to uncover it with a view to conserving and protecting the foundations of some constructions discovered here and investigated during the previous campaigns.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu