Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Jac | Commune: Creaca | County: Sălaj | Site: Dealul Cămnin | Excavation Year: 2015

Excavation Year   2015
Epoch
Hallstatt;
Late Roman period (2nd - 4th cent.);
Age of migrations (4th - 6th cent.)
Periods
Hallstatt;
Roman Period;
Migrations Period
Site Category
Domestic;
Industrial;
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Fortified settlement;
Church;
Quarry
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Jac
Commune   Creaca
Site  Dealul Cămnin
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Băcueţ-Crişan Dan Sector director Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Bejinariu Ioan Site director Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Dyson Jessica University of Chester, UK
Osborne Jennifer University of Chester, UK
Pond Daniel University of Chester, UK
National Arch. Record Site Code 140734.03
Report Perioada de desfăşurare a campaniei: 24 august - 11 septembrie 2015.
Dealul "Cămnin" se află la limita sud-estică a complexului arheologic de la Porolissvm - Moigrad, în hotarul localităţii Jac, corn. Creaca. Spre nord se află casele din Viile Jacului. Dealul, cu o înălţime maximă de 350 m are pante abrupte spre nord-vest, dar probabil acest aspect este actualmente unul artificial determinat de exploatarea pietrei într-o carieră romană. Spre sud, respectiv est accesul către zona fortificată este unul facil, odată ajuns pe culmea deluroasă la capătul căreia se află situl de pe "Cămnin". După măsurătorile efectuate anterior incinta fortificată însuma o suprafaţă de circa 6,8 ha. Aspectul amenajărilor defensive este mai uşor sesizabil pe latura estică şi sudică, în timp ce pe latura vestică sunt necesare sondaje pentru a putea preciza dacă a fost fortificată şi această latură şi dacă asemenea amenajări s-au mai păstrat în urma dechiderii carierei romane. Urmele exploatării romane de piatră sunt încă foarte vizibile pe latura sud-vestică, unde mai apar şi blocuri detaşate din versant, precum şi o altă prezumtivă chilie / bisericuţă săpată în stâncă.

Dealul "Cămnin" era cunoscut de mai bine de o jumătate de secol în literatura arheologică. în 1958 şi ulterior, în 1994 pe platoul aflat la limita superioară a dealului au fost efectuate câteva sondaje arheologice care au vizat elementele defensive ale fortificaţiei. Totodată M. Rusu care a efectuat primele sondaje menţionează şi existenţa unei chilii sau bisericuţe rupestre săpată în stâncă în colţul de sud-vest al incintei fortificate. Deşi descoperirile arheologice provenite din aceste sondaje erau puţine şi nici foarte concludente autorii primelor cercetări atribuie fortificaţia de pe acest deal perioadei Evului Mediu, mai precis secolelor IX-XI, iar bisericuţa era datată în sec. al XIII deşi nu fusese nici măcar cercetată.

Diagnosticul arheologic din anul 2015 a avut scopul de a aduna noi date despre două dintre obiectivele cunoscute de pe dealul "Cămnin" (fortificaţie de pământ, respectiv una dintre bisericuţele rupestre) şi de a obţine informaţii pentru demararea unor cercetări sistematice pe acest sit arheologic în vederea unei viitoare includeri într-un traseu de vizitare, dat fiind faptul că obiectivele menţionate se află la cel mult o oră de mers pe jos din zona castrului roman de pe dealul "Pomef de la Porolissvm. Totodată am urmărit obţinerea unor date despre starea de conservare a amenajărilor defensive descoperite anterior pe dealul "Cămnin", precum şi a bisericii rupestre săpate în colţul sud-vestic al incintei. Totodată am urmărit strângerea unor indicii mai sigure pentru datarea celor două monumente. Datorită resuselor limitate în campania din acest an nu am abordat şi zona carierei romane. Diagnosticul arheologic a presupus efectuarea unei secţiuni stratigrafice manuale pe latura sud-estică a incintei unde elementele defensive par mai bine conservate. în paralel am efectuat o secţionare a nivelului de umplere a bisericuţei rupestre.
Secţiunea de sondaj care a vizat elementele defensive a fost trasată la mică distanţă de una dintre secţiunile de control realizate de M. Rusu, pe latura sud-vestică a incintei. Secţiunea noastră măsoară 26 x 1,50 m şi era orientată vest-est. Au fost surprinse resturile palisadei pe o lungime de 7 m unde au apărut suprafeţe mari de pământ ars, cărbune şi chiar urmele unor bârne carbonizate, în acest sector a apărut şi o groapă de stâlp, chiar la limita palisadei, către şanţul de apărare. Şanţul aferent valului şi palisadei apare la 10 m mai jos şi este de dimensiuni modeste. Măsura la gură maxim 1,90- 2,00 m şi se adâncea circa 0, 80 m de la actualul nivel de călcare. Acest neajuns trebuie să fi fost suplinit de diferenţa de nivel dintre fundul şanţului şi baza valului care actualmente este de peste 3,50 m. În spatele valului, spre interiorul incintei au apărut materiale ceramice din prima epocă a fierului. Acestea reprezintă un indiciu serios că incinta fortificată aparţine primei epoci a fierului şi nu perioadei timpurii a Evului Mediu (sec. IX-XI) cum s-a presupus anterior. Ceramica este fragmentară şi doar câteva piese aparţin unor recipiente determinabile. Deocamdată, pe baza acestor materiale este riscantă o precizare mai clară a perioadei din prima epocă a fierului în care această structură defensivă a funcţionat.
În momentul în care am început evaluarea arheologică în acest sector, situaţia din teren se prezenta astfel: camera săpată în stâncă era plină aproape în totalitate cu pământ şi vegetaţie de pădure (frunze şi crengi) scurse de pe pantele terenului. Pentru cercetarea stratigrafiei prin amenajarea rupestră şi prin calea de acces spre aceasta a fost trasată o secţiune de evaluare arheologică notată S. 1/2015 care avea dimensiunile de 7,80 x 0,80 m, secţiune dispusă perpendicular pe intrarea în camera săpată în stâncă. Rezultatele obţinute cu ocazia acestei evaluări arheologice nu au reuşit sa clarifice funcţionalitatea şi nici cronologia obiectivului, astfel că este necesară demararea unei cercetări sistematice.
Abstract other lang.
Abstract   During the months of August-September 2015 archaeological diagnostic works were conducted in the village Jac, commune Creaca, Sălaj county, on "Dealul Cămnin I Cămnin hill”. Previous, here was known few archaeological objectives like an earth-endosure, a Roman quarry and at least two small churches hollowed in rock massif. Earlier in 1958 and 1994 were carried out few testing trenches on the surface of the archaeological site. The research from 2015 provided clear results only for the earth-enclosure, proving that it belongs to the First Iron Age and not to Middle Age as previously had asserted those who have researched this site.
Bibliography M. Rusu, Cetatea Moigrad şi porţile Meseşului, în Sub Semnul lui Clio. Omagiu academicianului Ştefan Pascu la 60 de ani, Cluj 1974, p. 265-280.
C. Cosma, Vestul şi nord-vestul României în secolele VIII -XD.H., Cluj Napoca 2002, p. 49, 201.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu