Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Luncaviţa | County: Tulcea | Site: Cetăţuia | Excavation Year: 2013

Excavation Year   2013
Epoch
Neolithic;
Late Roman period (2nd - 4th cent.)
Periods
Eneolithic;
Roman Period
Site Category
Domestic
Site Types
Open settlement;
Tell
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Luncaviţa
Commune   Luncaviţa
Site  Cetăţuia
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bălăşescu Adrian Muzeul Naţional de Istorie a României
Carozza Laurent UMR 5602 Geographie de l’Environnement, Toulouse, France
Florea Mihai Muzeul Naţional de Istorie a României
Haită Constantin Muzeul Naţional de Istorie a României
Maillé Michel UMR 5608 TRACES-CRPPM, France
Micu Cristian Leonard Site director Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Mihail Florian Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Radu Valentin Muzeul Naţional de Istorie a României
Vasile Sandu Gabriel Muzeul Naţional de Istorie a României
National Arch. Record Site Code 160699.02
Report Obiectivele cercetării
Echipa şantierului arheologic Luncaviţa a finalizat cercetările în ultimul nivel de locuire identificat pe suprafaţa SI din cadrul aşezării- tell. În acest context, s-a decis finalizarea prelucrării materialului şi înformaţiei înregistrate până în prezent, în vederea redactării unui raport de cercetare corespunzător perioadei 1998-2012.
Rezultate
Prima etapă a demersului nostru a avut în vedere prelucrarea informaţiei înregistrate şi a materialului arheologic din zona Locuinţei nr. 1, Locuinţei nr. 2, Locuinţei nr. 4 şi zonei de acumulare a deşeurilor menajere C2.
Analiza fişelor de unităţi stratigrafice a condus la finalizarea diagramei stratigrafice pentru zona de studiu, element de bază pentru toate studiile realizate de echipa şantierului arheologic. În paralel, au fost pregătite eşantioane pentru analize radiocarbon. Până în prezent au fost obţinute 8 date pentru zona supusă analizei noastre.
A fost realizat un studiu comparat al materialului ceramic descoperit în Locuinţa nr. 1 şi Locuinţa nr. 2. În acest context, au fost analizate 454 fragmente ceramice. 322 dintre acestea au fost descoperite în nivelurile de distrugere, restul de 132 în nivelurile ocupaţionale. Pentru fiecare fragment a fost realizată o descriere amănunţită, care a condus în final la stabilirea cadrului tipologic şi la identificarea elementelor de tehnologie a ceramicii.
Studiul materialului litic a avut în vedere 39 piese descoperite pe suprafaţa Locuinţei nr. 1. Au fost avute în vedere aspecte legate de tipurile de materii prime, producţie şi achiziţie, tipologie.
Tot în campania din acest an a fost finalizat studiul eşantioanelor de sol obţinute în urma carotajelor realizate în apropierea aşezării- tell din punctul Cetăţuia. Pe baza acestuia poate fi propusă o primă interpretare a evoluţiei văii Luncaviţa. Aceasta conţine o importantă arhivă sedimentară ce corespunde în special perioadelor recente. Analiza eşantioanelor mai sus menţionate a pus în evidenţă o evoluţie rapidă a mediului de-a lungul ultimului mileniu. Echipa şantierului arheologic are de asemenea în vedere identificarea şi analiza tuturor materialelor de arhivă ce pot contribui la reconstituirea dinamicii recente a peisajului din zona Luncaviţa, în special pentru ultimele două secole.
Abstract other lang.
Abstract   Campaign 2013. The objectives of the research.
The team of the archaeological excavation Luncaviţa finished the researches in the last level of habitation identified on the surface SI from the tell-settlement. In this context was decided the completion of the study on the material and information registered until present, in order to edit a research report corresponding to the 1998-2012 period.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu