Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Mangalia | County: Constanţa | Site: Cetate | Excavation Year: 2009

Excavation Year   2009
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.);
Late Medieval
Periods
Roman Period;
Roman-Byzantine Period;
Middle Medieval Period
Site Category
Defence;
Unassigned
Site Types
Citadel;
Fortifications;
Coin find
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Mangalia
Commune   mun. Mangalia
Site  Cetate
Site Sector Colţul de NV al Cetăţii
Site name   Callatis
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Ionescu Mihai Site director Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia
National Arch. Record Site Code 60491.03
Report Cercetarea, începută în 1991 de un colectiv format din regretaţii prof. Dr. Constantin Preda şi dr. Valeriu Georgescu, continuată în 1999 de prof. dr. Alexandru Avram şi de colectivul MA Callatis a constat în acest an în reluarea săpăturilor în S6 şi S7 şi trasarea S8 de 3 x 10 m la E de S7.
De asemenea, a mai fost curaţată prelungirea către N a pavajului porţii unde a fost descoperită, între alte material, şi o monedă constantiniană.
În principiu cercetările s-au concentrat în dezvelirea turnului de E al porţii de N a cetăţii şi în încercarea de a clarifica situaţia planimetrică. Este vorba de un turn rectangular construit în epoca romană, probabil în timpul efortului constructiv sub grija guvernatorului consular al Moesiei Inferior, Marcus Valerius Bradua, după anul 170, ca urmare a distrugerii provocate de invazia costobocilor.
În aceeaşi perioadă a fost refacută şi incinta elenistică căreia i-a fost adaugată o suprastructură în opus mixtum. Turnul în discuţie a fost adosat incintei amintite, are o lungime de 11,5 m, iar fundaţia a fost turnată în grabă fiind formată din blochete de calcar legate cu mortar din var şi nisp de mare.
Deşi lăţimea turnului nu a putut fi stabilită datorită unei intervenţii moderne ce a afectat până la fundaţie partea frontală a turnului şi latura sa de est, putem sublinia că este vorba de un turn bastion ce a fost abandonat în epoca romano-bizantină, când incinta de N a Callatisului se retrage spre S şi a fost demantelat ca urmare a unor intervenţii succesive, medievale şi moderne. Mărturii ale intervenţiilor medievale stau fragmentele ceramice smălţuite, câteva pipe fragmentare şi o monedă de argint, probabil spaniolă.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu