Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Mangalia | County: Constanţa | Site: Str. Vasile Parvan nr. 6 | Excavation Year: 2015

Excavation Year   2015
Epoch
Age of migrations (4th - 6th cent.);
Early Medieval Age (7th - 13th cent.)
Periods
Roman-Byzantine Period;
Byzantine Period;
Migrations Period
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation;
Urban settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Mangalia
Commune   or. Mangalia
Site  Str. Vasile Parvan nr. 6
Site Sector
Site name   Callatis
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Constantin Robert Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia
Ionescu Mihai Site director Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia
Radu Laurenţiu Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia
National Arch. Record Site Code 60491.03
Report Cauza cercetării: construire imobil
Nr. contract: 1465 /12 10 2015
Suprafaţa afectată de proiect: cca. 63 mp
Perioada desfăşurării campaniei: octombrie 2015

Amplasamentul este situat în centrul oraşului Mangalia, str. Vasile Parvan nr. 6, conform planului de încadrare in zona anexat proiectului. Descriere tehnică: s-a efectuat cercetarea arheologica pe o sectiune S1, 21 x 3 m, secţiuni orientate N-S

S1 21 x 3 m, orientată N-S
În Caroul 1, a fost cercetată o groapă modernă ce a afectat un pavaj roman târziu, databil undeva la sfârşitul sec. VI şi începutul sec VII p. Chr. Din pavajul amintit s-au păstrat 2-3 plăci din calcar semifasonate. Pavajul are o uşoară înclinaţie către S, urmând panta unei nivelări antice anterioare cu pământ galben. În carourile 2-3, la cca. – 1,65 m a fost cercetat un traseu de zid (Z1) cu grosimea de -0,60 m. Zidul, orientat NV-SE este realizat din blochete de calcar semifasonate, legate cu pământ, evidenţiindu-se patru asize. De notat este faptul că au fost folosite ca egalizare, între asize, fragmente de tegulae.
Cercetarea s-a oprit la -2,30 m pe o nivelare brun-cenuşie cu oase, fragmente ceramice şi urme de arsură.
În carourile 4-7 cercetarea s-a oprit la -1,50 m datorită unei gropi moderne care, din relatările localnicilor, se pare că a fost rezultatul cercetărilor arheologice efectuate de Vasile Pârvan la începutul sec XX.
Stratigrafie
După cum arată planurile cadastrale realizate la Mangalia din 1926 şi până în prezent, perimetrul construibil din str. Vasile Pârvan nr. 6A, a fost afectat pe parcursul secolului al XX-lea de construcţii moderne. Terenul a suferit în perioada interbelică, după cum s-a observat şi în alte cercetări efectuate în zona, rectificări de pantă, din pământul adus cu acea ocazie fiind recuperate fragmente ceramice moderne şi antice.
Până la - 1,25 - 1,50 m a fost cercetat un nivel de umplutură modernă format din olane moderne, resturi de mortar, blochete de calcar nefasonate, în care au fost descoperite fragmente ceramice otomane şi două ştampile amforice rhodiene, scoase din contextul arheologic iniţial.
La -1,30 m, a fost cercetat un nivel de incendiu care reprezintă distrugerea finală a cetăţii în urma atacurilor avaro-slave de la începutul sec. VII p. Chr. Nivelul de incendiu este compus din fragmente de tegulae şi olane, blochete de calcar, toate amestecate cu resturi de bârne arse provenite de la acoperişul edificiului cercetat.
La cca. -1,60 m, cu o pantă descendentă spre sud, a fost cercetată o nivelare cu loess galben.
Între 1,60 şi - 2,30 m au fost cercetate straturi succesive de nivelare şi lutuieli, în care au fost descoperite rare fragmente ceramice romano-bizantine: amfore, veselă de masă, o farfurie de tip terra stampată fragmentară, tegulae, fragmente de dolium şi fragmente osteologice de la animale domestice.
Materialul arheologic, în mare parte fragmentar, este format din fragmente de amfore, toarte de amfore ştampilate Rhodos, doup exemplare, un fund fragmentar de amforp de Chios, datat în sec IV a. Chr, scoase din contextul arheologic iniţial. După cum am amintit, în marea majoritate, materialul ceramic, destul de sărac, este compus din amfore fragmentare şi alte vase fragmentare, databile în sec. IV-VI p. Chr.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu