Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Marca | County: Sălaj | Site: Primăria Nouă, proprietatea Şumălan | Excavation Year: 2010

Excavation Year   2010
Epoch
Neolithic;
Bronze Age;
Early Medieval
Periods
Neolithic;
Eneolithic;
Early Eneolithic;
Early Medieval Period
Site Category
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Marca
Commune   Marca
Site  Primăria Nouă, proprietatea Şumălan
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Băcueţ-Crişan Sanda Site director Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Bejinariu Ioan Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Culic Vasile Daniel Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
National Arch. Record Site Code 141955.06
Report În anul 2006, odată cu lucrările de construcţie a sediului nou pentru Primăria Marca au fost efectuate cercetări arheologice preventive, constatându-se existenţa în zonă, a unor aşezări atribuite grupului Pişcolt din neolitic, culturii Tiszapolgar, epocii bronzului şi evului mediu timpuriu. Din cercetările de teren din anul 2003 se ştia că în acest perimetru a existat şi o aşezare Tiszapolgar. În anul 2009 s-a mai efectuat o cercetare similară pe acelaşi sit, însă la un alt număr de casă.
Noul proiect de construcţie amplasat în zonă nu a permis o cercetare extinsă dat fiind faptul ca pe acelaşi amplasament au existat anexe gospodăreşti care au afectat complexele arheologice în cea mai mare parte a suprafeţei propuse pentru descărcare.
Pe acest amplasament, anterior construcţiei pentru care s-a realizat cercetarea, au existat anexe gospodăreşti, astfel straturile de cultură arheologică au fost grav afectate sau chiar distruse în totalitate. Au fost deschise 3 suprafeţe amplasate într-o zonă, care părea mai puţin afectată de vechile amplasamente. S1 - 1,90 x 6,60 m, S2 - 1,10 x 1,90 m, S3 - 5 x 5,40 m, pentru restul suprafeţei fiind efectuată supravegherea arheologică.
În acest perimetru este greu a se vorbi de o stratigrafie, având în vedere existenţa unor alte construcţii care au fost dărâmate şi care în momentul ridicării lor au distrus aproape în totalitate zona locuită în preistorie. În general sub nivelul de depuneri antropice de aproximativ 0,30 - 0,40m, a urmat sterilul galben.
- C1 - groapă surprinsă atât în S1 cât şi în S3, s-a conturat la o adâncime relativ mică, nefiind foarte adâncă. Din C1 au fost recoltate fragmente ceramice cultura Tiszaplogar.
- C2 - groapă circulară. Groapa a avut în umplutura sa bucăţi de chirpic şi fragmente de vase întregibile Tiszapolgar.
- C3 - groapă modernă.
- C4 - groapă modernă.
- C5 - groapă circulară, suprapusă de C1, şi surprinsă în S1. În umplutura sa au fost descoperite fragmente ceramice Tiszapolgar.
- C6 - groapă circulară, surprinsă în S1 şi tăiată de către profilul de N al acesteia. Ceramica recoltată aparţine culturii Tiszapolgar.
- C7 - groapă modernă.
Cercetările cu caracter preventiv derulate în acest sit în anul 2010 s-au soldat cu descoperirea unui număr de 4 complexe preistorice împreună cu materialul arheologic aferent. La acestea s-au adăugat 3 gropi moderne. Situl era cunoscut pentru descoperirile aparţinând grupului Pişcolt din neolitic dar şi prin descoperirile Tiszapolgar, în anii anteriori la construcţia Căminului Cultural din localitatea fiind identificate fragmente ceramice aparţinând acestei culturi. Acest fapt a fost confirmat de o altă cercetare preventiva la o construcţia aflată în apropierea celei de la nr 106, cu aceea ocazie fiind identificată o groapă aparţinând culturii Tiszapolgar.
Pe baza cercetărilor efectuate în anul 2010 avem indicii despre întinderea sitului de la Marca „Primăria Nouă”, dar din păcate alte cercetări în zonă vor fi îngreunate de existenţa caselor de locuit. Cunoaştem azi că în acest sit locuirea a început în perioada neolitică prin comunităţile grupului Pişcolt, continuată mai apoi de cele Tiszapolgar şi de cele ale comunităţilor epocii bronzului (grupul cultural Cehăluţ). Ultima locuire pare să aparţină comunităţilor evului mediu timpuriu, sec. VII - IX şi cele ale secolelor XI - XIII.
Abstract other lang.
Abstract   In the archaeological excavations of 2010 we found four pits belonging to Tiszapolgar culture.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu