Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Mehadia | County: Caraş-Severin | Site: Cetate | Excavation Year: 2018

Excavation Year   2018
Epoch
Late Roman period (2nd - 4th cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Defence
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Caraş-Severin
Locality   Mehadia
Commune   Mehadia
Site  Cetate
Site Sector
Site name   La Zidine
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Glicheria Regep Simona Daniela Universitatea de Vest, Timişoara
Benea Doina Universitatea de Vest, Timişoara
Bunoiu Victor Universitatea de Vest, Timişoara
Rancu Dacian Universitatea de Vest, Timişoara
National Arch. Record Site Code 53283.01
Report Cercetarea arheologică din anul 2018 s-a desfăşurat în luna august, efectuându-se pe latura de vest a castrului de la Mehadia, cu scopul de a surprinde elemente de fortificare. Suprafaţa castrului de la Mehadia este mult deranjată de lucrările agricole curente deoarece terenul pe care este amplasată fortificaţia este proprietate particulară. În acest an a fost efectuată o casetă de dimensiuni 8 x 3 m, orientată est-vest.
A fost surprinsă următoarea stratigrafie: 1. 0 – 0,15 m – humus actual; 2. 0,15 - 0,55 m – nivel de distrugere al locuirii din epoca romană târzie, strat de pământ de culoare cenuşie-negricioasă, cu fragmente de mortar şi piatră de carieră şi de râu; se păstrează urmele zidului de incită al fortificaţiei romane târzii, construit din piatră roşie de andezit, legată cu mortar, având lăţimea de 1,40 m; 3. 0,55
– 1,20 m – strat de pământ lutos de culoare cenuşie cu pietricele; 4. 1,20 – 1,45 m – strat de lut galben cu pietricele; 5. 1,45 – 1,65 m – strat de pământ lutos de culoare cenuşie; 6. 1,65 – 1,85 m– strat de lut nisipos, cu piatră de râu; 7. 1,85 – 1,95 m – strat de pământ de culoare neagră- cenuşie cu fragmente de lemn, ce reprezintă primul nivel de locuire al castrului din lemn; 7. 1,95 – 2,10 m – strat de lut de amenajare; 8. 2,10 – 2,90 m - solul viu.
În concluzie, se constată existenţa a patru etape de folosire a agger-ului în timpul provinciei romane marcate de urme de incendiu, şi distrugere. Ultimul nivel de locuire aparţinând epocii romane târzii, deranjat în bună parte de lucrările agricole curente, este reprezentat de zidul de incintă al fortificaţiei realizat din piatră de andezit, utilizată în refacerea castrului.
Materialul arheologic descoperit este sărac şi constă din fragmente ceramice.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography M. Macrea, N. Gudea, I. Moţu, Praetorium. Castrul şi aşezarea romană de la Mehadia, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1993.
Doina Benea, Edificiul de cult roman de la Praetorium (Mehadia), Editura Excelsior Art, Timişoara, 2008.
Doina Benea, Istoria Banatului. Antichitatea (ediţia a II-a revăzută şi adăugită), Editura Academiei Române, Bucureşti, 2016.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu