Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Murighiol | County: Tulcea | Site: Cetate | Excavation Year: 2009

Excavation Year   2009
Epoch
Greek and Hellenistic;
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.)
Periods
Hellenistic Period;
Roman Period;
Early Roman Period;
Late Roman Period
Site Category
Civil;
Domestic
Site Types
Civil settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Murighiol
Commune   Murighiol
Site  Cetate
Site Sector Extra muros
Site name   Halmyris
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Nuţu George Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Topoleanu Florin George Site director Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
National Arch. Record Site Code 160920.01
Report În noiembrie 2009, o serie de lucrări edilitare efectuate în zona comunei Murighiol, jud. Tulcea, în intravilan şi extravilan - zona din imediata apropiere a fortificaţiei romane Halmyris - ne-au permis noi observaţii asupra locuirii extramurane a aşezării. A fost necesară o supraveghere arheologică pe traseul unui cablu care, pornind din zona cabanei de lângă fortificaţie mergea pe o distanţă de 400 m spre V, până la un promontoriu stâncos situat pe malul unui vechi canal de irigaţii.
Pe distanţa necesară cablului a fost excavat un şanţ cu lăţimea de 0,50 m şi adâncimea medie de 0,60-0,80 m; suprafaţa astfel rezultată a fost împărţită pe primii 90 m, în care au apărut materiale arheologice, în 9 carouri pentru o evidenţă materialelor rezultate. Observaţiile stratigrafice sunt minime datorită datorită adâncimii reduse necesară împământării cablului:
- de la cota 0 până la 0,50 m avem o depunere masivă de aluviuni cu rare materiale arheologice, rulate;
-0,50 -0,80 m pământ negru cu urme de cenuşă şi material ceramic variat. În unele zone (marcate cu GPS-ul) au fost observate urme de mortar şi pietre fasonate pe o distanţă de 70-80 m spre V, distanţă care coincide cu aria de ocupare a zonei în antichitate. Spre SV, într-o zonă neafectată de lucrările din toamna anului 2009, au fost identificate numeroase zone cu piatră fasonată, ceramică şi material vitric care aparţin unei aşezări civile de dimensiuni mari, situată la N de şoseaua Murighiol-Dunavăţul de Sus.
Materialul arheologic recuperat este extrem de numeros şi variat: ceramica elenistică este reprezentată prin 3 fragmente de bază de amfore de Thasos (sec. III a.Chr.); ceramica romană: 5 fragmente tipice de „carrot" amphora (Paraschiv tip 8, sfârşitul sec. IV - sec. V p.Chr.) numeroase fragmente de LR1 şi LR 2, amfore Kuzmanov XVI (sec. V- VI p.Chr.) şi amfore burduf - Robinson M273 (sec. IV-V p.Chr.) şi un fragment de amforă de Anemurium - Robinson G 199 (sec. IV p.Chr.). Ceramica de masă este redusă numeric: 2 fragmente de Red Slip Pontic Ware şi mai multe fragmente de Hayes form 3 şi 105. Materialul vitric este reprezentat prin 2 fragmente: un fragment de „stemmed goblet" Isings form 111 şi o buză de cupă timpurie de sec. II-III p.Chr.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu