Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Ovidiu | County: Constanţa | Site: Fotificaţia romano-bizantină | Excavation Year: 1996

Excavation Year   1996
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Ovidiu
Commune   Ovidiu
Site  Fotificaţia romano-bizantină
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bucovală Mihai Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa
Papuc Gheorghe Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa
Paşca Cecilia Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa
National Arch. Record Site Code 60696.01
Report Cercetările arheologice au vizat două zone de lucru: pe incinta de sud, unde au fost deschise două carouri (B6 şi B7), cu dimensiunile de 4 x 4 m, pentru a studia situaţia interioară în zona incintei respective, între cele două turnuri, şi pe incinta de est, spre lac, extramuros şi intramuros, unde în afară de suprimarea unor martori şi adâncirea în carourile notate C2, D2, E2, trasate în anii precedenţi, au fost deschise alte 5 carouri în zona din apropierea turnului dreptunghiular A. De asemenea, au fost deschise la jumătatea incintei, 4 carouri noi, în dreptul unei străzi de acces către lac, descoperită în anii precedenţi.
a) În {zona incintei de sud} a fost găsită latura dinspre interior a incintei, pe o lungime de 2,50 m, din care se mai păstrează substrucţia (talpa zidului ieşită cu 12 cm în afara paramentului, care a fost demantelat în întregime) - în careul B7 -, iar în careul B8 a fost surprins paramentul interior al incintei, din care se păstrează doar două blocuri de piatră, masive, frumos făţuite.
b) În {zona incintei de est}, în colţul dinspre vest al edificiului descoperit în anul 1995, a apărut un zid orientat pe direcţia NV-SE, cu lăţimea de 0,90 m. Zidul, format din trei rânduri de pietre, se prelungeşte spre nord cu un pavaj lucrat din dale mari de piatră, şi are lungimea de 3 m şi lăţimea de 1,80 m. Prin deschiderea a încă două carouri (D1 şi E1) a fost surprinsalt zid, lung de 7,0 m şi lat de 0,55 m. orientat pe direcţia nord-sud şi lucrat din pietre mici şi mijlocii, legate cu pământ. În capătul dinspre nord al acestui zid, pe o arie lungă de 4,05 m şi lată de 4,0 m, a fost sesizat un strat masiv de blocuri nefinisate, având între ele un strat de pietriş obţinut prin degrosare, gros de 0,50 m. Capătul de nord al zidului face o uşoară curbură, dar dispare la distanţa de 1,50 m de marginea caroului. În campania arheologică din anul 1997, sperăm să obţinem date noi despre acest zid.
Materialul arheologic recuperat este format din fragmente de boluri ceramice ornamentate, fragmente ceramice provenind de la vase neîntregibile, unele prezentând urme de arsură, oase de animale (ovine şi caprine), fragmente mici de sticlă, numeroase fragmente ceramice de amfore târzii, de capacitate mare şi medie şi vase de uz din ceramică de culoare roşie.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu