Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Ovidiu | County: Constanţa | Site: Proprietatea Zaramella | Excavation Year: 2016

Excavation Year   2016
Epoch
Greek and Hellenistic;
Early Roman period (1st cent. BC - 1st cent. AD)
Periods
Hellenistic Period;
Early Roman Period
Site Category
Water Supply and Drainage;
Domestic
Site Types
Fortified settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Ovidiu
Commune   Ovidiu
Site  Proprietatea Zaramella
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Băjenaru Constantin Site director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Nopcea Cătălin-Mircea Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Petcu Radu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Vasilescu Dan Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
National Arch. Record Site Code 60696.01 60696.05
Report Cercetarea preventivă s-a efectuat pe o suprafaţă de 144 mp (fig. 3). Gândită iniţial ca o săpătură în secţiuni paralele, metodologia de cercetare s-a modificat în momentul în care am executat o primă secţiune de control în partea dinspre strada A a terenului construibil. Deoarece stratigrafia s-a dovedit a fi destul de simplă, am hotărât cercetarea în suprafaţă a întregului perimetru. Principala problemă a constat în nivelul foarte ridicat al pânzei freatice, care a făcut practic imposibilă cercetarea integrală a tuturor complexelor. Cele patru profile magistrale obţinute pe laturile săpăturii (două dintre ele ilustrate în fig. 5) demonstrează o succesiune stratigrafică ce poate fi împărţită după cum urmează:
A – Depuneri şi intervenţii moderne:
- strat de piatră compactată depusă de proprietarii terenurilor din zonă în perioada 2008 – 2012 (circa 0,20–0,25 m grosime);
- în jumătatea de N s-au observat urmele unei intervenţii recente (post-1994), constând într-o decapare a stratului vegetal şi o nivelare apoi cu un strat de pământ galben cu lentile negre;
- în zona centrală şi către profilul de NE s-au identificat urmele secţiunilor S 4 şi S 5 efectuate de arheologii M. Bucovală şi Gh. Papuc în anul 1994;
- în profilul de NE apare şi secţiunea S 22 efectuată în cursul diagnosticului din 2012.
B – Stratigrafia antică:
- strat de pământ vegetal post-antic, de culoare neagră;
- strat de pământ brun, cu rare fragmente ceramice, pietre şi urme de chirpic ars la partea superioară (probabil urme firave ale stratului de cultură din perioada elenistică);
- groapa de implantare a apeductului şi complexele de epocă elenistică, care încep din acest strat brun;
- stratul steril de loess galben.
Cea mai importantă descoperire este tronsonul apeductului de tip canalis structilis (fig. 6, 7). Groapa de implantare a acestuia pleacă imediat de sub vegetalul post-antic. Menţionăm aici că pe porţiunea descoperită am reperat urmele unui şanţ recent efectuat (probabil tot în perioada 2008–2012, aproape cert cu scopul de a urmări traseul apeductului din curiozitate). Bolta apeductului apare la -0,90 m faţă de nivelul actual în colţul de N al săpăturii şi la -1,00 m în profilul de SE. Încercarea de a surprinde lăţimea
totală a blocajului a fost sortită eşecului, deoarece sondajul efectuat înspre profilul de SE nu a putut fi adâncit mai jos de cota la care pânza freatică face imposibilă cercetarea (circa -1,40 m). Celelalte complexe identificate aparţin în totalitate perioadei elenistice şi s-au conturat (D = diametrul la conturare), în general, la -1,00 m faţă de nivelul actual de călcare (fig. 8). Ca şi în cazul apeductului, încercarea de a ajunge la baza gropilor a eşuat în majoritatea cazurilor din cauza pânzei freatice, astfel că cercetarea acestora s-a limitat la cota de circa -1,40/-1,50 m sub nivelul actual.
C1 – groapă în formă de clopot, identificată în colţul de Vest al săpăturii. D (estimat) = 1,20 m. Inventar: craniu uman şi rare fragmente ceramice în umplutură.
C2 – groapă în formă de clopot, intră pe jumătate în profilul de NV. D = 1,10 m. Inventar: rare fragmente ceramice.
C3 – groapă în formă de clopot, intră parţial în profilul de NV. D = 2,20 m. Inventar: rare fragmente ceramice.
C4 – groapă în formă de clopot, intră parţial în profilul de SV. D = 1,60 m. Inventar: pietre, fragmente de amfore, oase de animale.
C5 – groapă în formă de clopot, intră pe jumătate în profilul de SV. D = 2,00 m. Inventar: rare fragmente ceramice.
C6 – groapă în formă de clopot, intră aproape integral în profilul de SV. Diametrul nu a putut fi stabilit. Inventar: capac din lut lucrat cu mâna.
C7 – şanţ orientat pe direcţia NV-SE, cu un traseu curbat care ar putea circumscrie o arie rotundă sau ovală. A fost surprins pe toată suprafaţa cercetată (lungime aproximativ 14 m). Chiar dacă nu s-a putut cerceta baza, pe baza metodei de execuţie a pereţilor în pantă se poate presupune că este în formă de V. Lăţimea şanţului se restrânge de la aproximativ 1,40/1,50 m la conturare, până la 0,75–1,00 la o adâncime de circa 1,40 m sub nivelul actual. Inventar: rare fragmente ceramice şi pietre.
C8 – groapă în formă de clopot, surprinsă pe jumătate; cealaltă jumătate intră în vechea secţiune S 5 (Bucovală, Papuc 1994).
D = 2,10 m. Inventar: resturile unui schelet de animal (câine) şi rare fragmente ceramice.
C9 – groapă în formă de clopot. Este singurul complex care a putut fi cercetat integral (fundul gropii fiind atins la -1,50 m).
D = 1,90 m. Inventar: fragmente ceramice mai numeroase pe fundul gropii (îndeosebi de la vase lucrate cu mâna, dar şi de la amfore elenistice).
C10 – groapă în formă de clopot. D = 1,30 m. Inventar: pietre, rare fragmente ceramice, greutate din calcar.
C11 – groapă în formă de clopot. D = 1,45 m. Inventar: toartă ştampilată a unei amfore de Rhodos.
C12 – groapă în formă de clopot, o mică parte a fost identificată în secţiunea S 5 din 1994. D = 2,20 m. Inventar: rare fragmente ceramice.
C13 – şanţ (?) sau groapă masivă, insuficient conturată datorită pânzei freatice. Intră în profilul de NE şi a fost surprins în secţiunea S 22 a diagnosticului realizat în 2012. Lungime păstrată – aproximativ 5 m, lăţime – circa 2 m. Inventar: rare fragmente ceramice şi pietre.
Ca urmare a cercetărilor arheologice din perimetrul în discuţie au fost înregistrate noi date relevante cu privire la nivelul de locuire din epoca elenistică identificat sumar în săpăturile arheologice sistematice din fortificaţia romano-bizantină. Din punct de vedere cronologic, pe baza materialului descoperit în gropi şi în şanţ, complexele elenistice se datează în sec. IV-III a. Chr. De asemenea, s-a reuşit înregistrarea topografică a apeductului roman şi a unor vechi săpături de sondaj efectuate de arheologii M. Bucovală şi Gh. Papuc, pentru care nu existau decât date sumare şi fără o localizare precisă în teren. Pentru apeduct nu s-au obţinut noi date cronologice, deoarece nu s-a descoperit un strat de cultură din epoca romană.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu