Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Şuncuiuş | County: Bihor | Site: Peştera Mişidului | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Bronze Age
Periods
Site Category
Domestic
Site Types
Cave habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bihor
Locality   Şuncuiuş
Commune   Şuncuiuş
Site  Peştera Mişidului
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Gogâltan Florin Site director Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Marta Doru Muzeul "Ţării Crişurilor", Oradea
National Arch. Record Site Code 31529.01
Report


În anul 1995 au debutat cercetările sistematice ale endocarstului de pe cursul superior al Crişului Repede. Descoperirile arheologice dintr-o serie de peşteri, ca cea a Ungurului, Mişidului (Napiştileu), Izbândiş, Igriţa etc, sunt bine cunoscute din literatura de specialitate. Din nefericire, nu a existat o preocupare specială din partea arheologilor, de investigare sistematică a acestor obiective. Majoritatea descoperirilor au fost făcute de localnici sau speologi, pierzându-se astfel, o serie de date de natură stratigrafică.


Ca prim pas, am considerat necesară verificarea tuturor obiectivelor, pentru a putea întreprinde în viitor, acolo unde există condiţii, o cercetare arheologică de detaliu. Din cele peste 50 de peşteri vizitate, condiţii propice unei locuiri le oferă Peştera Ungurului şi Peştera Mişidului. Din păcate, ele au fost în mare măsură distruse de către nespecialişti.


În sondajul din Peştera Ungurului am idetificat mai multe nivele de cultură şi o vatră aparţinând culturii Herpély. Peştera Mişidului (Napiştileu), datorită mizeriei lăsată de turişti, ca şi a braconajelor "arheologice", este foarte greu de cercetat. În micul nostru sondaj, fără importanţă stratigrafică de altfel, au apărut în poziţie secundară, fragmente ceramice datate în bronzul timpuriu. Peştera Izbândiş a fost cercetată "arheologic" de către I.Emödi, ea fiind epuizată pentru specialişti.


Fragmente ceramice aparţinând bronzului târziu, au apărut pe panta de sub această peşteră. Sondajele din Peştera Joasă, Abriul de lângă Peştera Mişidului, Peştera Moanei nu au oferit date de natură arheologică.


În campania următoare, ne propunem investigarea sectorului următor al Crişului Repede şi anume, Şuncuiuş-Vadul Crişului. Sarcina noastră este relativ uşoară, deoarece toate peşterile au fost cercetate, existând şi un plan detaliat al fiecăreia.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu